/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/GRAFIC/ Rata infectării angajaților medicali cu COVID-19 în lume este de circa 7%. În Moldova această rată este de aproape trei ori mai mare

04 iunie 2020, ora 14:02

Rata mondială a infectării angajaților medicali cu noul coronavirus ar fi de circa 7% din numărul total al pacienților, arată datele Consiliului Internațional al Asistenților Medicali, cu sediul la Geneva. Într-un articol postat pe pagina web a organizației internaționale acum o zi se spune că numărul oficial al angajaților din domeniul sănătății, confirmați pozitiv la coronavirus, este de 230 de mii, însă, din motiv că raportarea acestor date în diferite țări este diferită, statisticile finale ar fi defectuoase, iar numărul medicilor, al asistenților medicali și al altor lucrători din domeniu care au fost contaminați cu COVID-19 este de două ori mai mare, adică circa 460 de mii, ceea ce reprezintă 7% din numărul total al persoanelor infectate până în prezent în întreaga lume (circa 6,5 milioane de oameni). 

Dacă e să comparăm rata mondială a îmbolnăvirii angajaților medicali, prezentată de cei de la Consiliul Internațional al Asistenților Medicali, cu rata de îmbolnăvire a angajaților din sistemul medical al Republicii Moldova, vedem că în țara noastră cifra este de aproape trei ori mai mare. Potrivit ultimelor informații făcute publice de cei de la Ministerul Sănătății, astăzi în Moldova avem 1691 de lucrători medicali infectați cu COVID-19, ceea ce înseamnă circa 19% din numărul total de îmbolnăviri de coronavirus în republică.

De la începutul lunii mai și până ieri, 3 iunie, numărul săptămânal al angajaților medicali testați pozitiv la COVID-19 în Moldova a fost aproape constant – peste o sută de cazuri pe săptămână. Cele mai multe cazuri de COVID-19 în rândul angajaților medicali au fost confirmate în săptămâna dintre 18-26 mai, când am avut 172 de cazuri. Peste o săptămână numărul acestora a scăzut ușor, fiind confirmate 109 cazuri, dar tendința din ultimele șase zile este, din nou, în creștere.

Cei mai muli dintre angajații medicali infectați cu COVID-19 în Moldova sunt asistenți medicali – circa 39% din numărul total al lucrătorilor din domeniul Sănătății, infectați cu COVID în Moldova. Aproape 30% dintre angajații medicali infectați fac parte din personalul auxiliar al spitalelor și al centrelor medicale. Medicii infectați cu COVID-19 în Moldova reprezintă circa o pătrime din numărul total al lucrătorilor medicali infectați cu coronavirus.

Revenind la datele Consiliului Internațional al Asistenților Medicali, prezentate mai sus, trebuie să menționăm că reprezentanții organizației raportează un număr de circa șase sute de asistenți și asistente medicale care și-au pierdut viața în ultimele luni, în urma infecției cu COVID-19. Numărul angajaților medicali de diferite categorii, din întreaga lume, care au decedat în urma contaminării cu noul coronavirus, este de peste o mie de persoane. În Republica Moldova, până în prezent, 15 lucrători medicali au decedat, după ce s-au infectat cu COVID-19.

Cei de la Consiliul Internațional al Asistenților Medicali îndeamnă autoritățile din țările afectate de pandemie să prezinte informații veridice și complete despre cazurile de infectare și deces în rândul angajaților medicali, pentru a putea fi elaborate pe viitor politici și protocoale internaționale, menite să protejeze lucrătorii din sănătate în condițiile unei noi eventuale pandemii.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram