/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

/VIDEO/ Paștele Blajinilor, marcat acasă. Primăriile mai multor localități au renunțat la sărbătorirea în cimitire

missing
05 iunie 2020, ora 21:39

În multe sate din țară, Paștele Blajinilor nu va fi marcat la cimitire. Oamenii sunt îndemnați să stea pe acasă, ca astfel să-și protejeze familiile de pericolul provocat de coronavirus. Și dacă unii, speriați de consecințele bolii, se vor conforma, alții insistă să meargă cu orice preț, pentru că așa e tradiția. Poliția anunță că nu-i va scăpa din ochi pe care care nu se vor conforma regulilor. Adică nu vor purta măști, vor întinde mese pe morminte sau vor consuma alcool.

Vorniceni este una dintre localitățile în care nu va fi sărbătorit Paștele Blajinilor. Primarul ne-a spus că, recent, slujitorii bisericii au fost plasați în carantină, după ce au contactat cu o persoană infectată cu noul coornavirus. Putea să invite un alt preot pentru a oficia slujba de pomenire, dar a fost luată decizia de a amâna evenimentul pentru luna august.

VASILE TOFAN, PRIMARUL SATULUI VORNICENI: „ Practic toți slujitorii bisericii sunt în carantină. Suntem nevoiți să nu acceptăm slujbe, cu sau fără restricții. Ne orientăm undeva pentru luna august, deoarece mulți dintre cetățeni doresc să pomenească”.

Sătenii nu s-au opus deloc acestei decizii.

„Fiecare persoană, dacă ține la răposați, cred că poate să-i pomenească acasă”.

„Îmi e frică că-s în grupa de risc. Domnul să ne ierte”.

„Cred că ar fi bine fiecare acasă să stam, pentru că e risc și o să se dubleze toate”.

La cimitirul din sat erau doar doi oameni, care au venit să facă ordine la morminte.

„Cu pandemia asta cum? Am făcut curat și gata, ne-am făcut datoria. O să dăm de pomană pe urmă”.

„Nici într-un caz, numai puțin ordine am făcut. Nu mai vin pentru că e periculos”.

Însă, cu totul altfel arăta astăzi la amiază cimitirul „Sfântul Lazăr” din capitală, considerat cel mai mare din toată Europa. Intrarea era blocată de mașini, iar zeci de oameni roiau în jurul mormintelor pentru a face curățenie.

„Când ne ducem unde e lume, punem mască, mănuși. -De Blajini dacă o să fie multă lume oricum o să veniți?  -Oricum o să venim, sufletul trage aici”.

Iar această femeie speră să reușească să ajungă la toate cele cinci cimitire unde-i sunt înmormântate rudele. Două sunt în capitală, dar are de mers și în sate.

„Am de mers la cinci cimitire și trebuie pe toți să-i pomenesc”.

Alții însă au venit mai multe pentru a face ordine, fiind convinși că nu vor veni de Paștele Blajinilor.

„O să fie foarte multă lume și nu are rost. Veneam în fiecare an, dar în acest an nu o să vin”.

„Ne temem, se spune să nu ieșim din case și am hotărât să venim azi”.

Și poliția se pregătește pentru Paștele Blajinilor, mai exact pentru a veghea ordinea. Oamenii legii se vor afla în 1 500 cimitire din țară, iar cei care nu vor respecta restricțiile riscă amenzi de până la 25 de mii de lei.

SERGIU PAIU, ȘEF ADJUNCT IGP: „La datorie vor implicați circa 3000 de polițiști și salvatori pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Doar împreună putem combate acest virus, țineți minte că aflarea în locuri publice se admite doar pe perioade scurte de timp”.

Între timp, șeful Agenției Naționale de Sănătate Publică afirmă că preoții nu au înțeles corect autoritățile, care s-ar fi opus acestei sărbători.  

NICOLAE FURTUNĂ, DIRECTOR ANSP: „Nu am fost interpretați corect. Colegii, ne-am pronunțat împotriva petrecerii Paștelui Blajinilor. Din păcate biserica nu ne-a auzit și noi rămânem pe poziția ca populația să rămână masiv acasă”.

Recent, Congresul Autorităților Locale din Moldova a îndemnat primarii să nu încurajeze participarea oamenilor la Paștele Blajinilor, să nu organizeze transport pentru cetățeni și împreună cu poliția să prevină aglomerările. Mai mulți primari au pledat pentru interzicerea activităților religioase în zilele de 7 și 8 iunie. Numărul de îmbolnăviri raportat zilele acestea este mai mare cu câteva zeci de cazuri decât la sfârșitul lunii aprilie, atunci când urma să aibă loc Paștele Blajinilor, conform calendarului.

Reporter: Diana Popa
Imagine: Roman Bahnă

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram