/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

ZDG: Averea deputatului Bogdat Țîrdea cu mașini scumpe și casă în capitală, dar cu venituri oficiale de câteva mii de lei pe lună

missing
05 iunie 2020, ora 10:15

Bogdat Țîrdea (numele din acte al deputatului, dar cunoscut și ca Bogdan Țîrdea) locuiește, împreună cu familia sa, într-un imobil care costă acum, la preț de piață, aproximativ 3 milioane de lei. L-a cumpărat în 2017, când nu era finisat, indicând în declarația sa de avere și interese că acesta avea o valoare oficială de 597 de mii de ei. Tranzacția a fost posibilă deși, în ultimii opt ani, politologul devenit deputat a indicat venituri oficiale cumulate de doar 1,88 milioane de lei, echivalentul a aproximativ 20 de mii de lei pe lună, scrie Ziarul de Gardă.

Pe lângă casă, în aceeași perioadă, familia deputatului a obținut și două mașini. Una a fost cumpărată în 2013 cu 23500 euro, iar alta, pe care o folosește gratuit deja de trei ani, în baza unui mandat, a costat, la momentul achiziției, 22 de mii de euro, fiind, potrivit deputatului, în proprietatea socrilor săi, care locuiesc în Ungheni.

Casa „de 92 m.p.” în care locuiește deputatul

Imobilul familiei Țîrdea, achiziționat în 2017, este amplasat în orășelul Codru, municipiul Chișinău. Are două niveluri și se află pe un teren cu o suprafață de șase ari. Potrivit informațiilor cadastrale, imobilul are o suprafață oficială de 92 m.p., iar valoarea cadastrală, indicată de deputat și în declarația de avere, este de 597 de mii de lei, echivalentul a aproximativ 30 de mii de euro.

Prețul de piață al unui asemenea imobil, finisat, este însă de aproximativ cinci ori mai mare. O casă de dimensiuni similare, amplasată la câțiva metri de imobilul familiei Țîrdea, nefinisată încă în interior, se vinde în această perioadă cu 135 de mii de euro, echivalentul a aproximativ 2,6 milioane de lei.

O cotă de 2/3 din imobil este oficial înregistrată pe numele soției politicianului, Vladilena Țîrdea, iar 1/3 este înregistrată pe mama ei, respectiv soacra politicianului, Larisa Serbianu, de meserie contabilă. În aprilie 2020, pe imobil a fost aplicată o interdicție de către un executor judecătoresc, fără a se specifica motivele.

Deși deputatul Bogdat Țîrdea locuiește într-o casă la sol, iar el și soția sa conduc mașini care, la achiziție, au costat peste 20 de mii de euro fiecare, sursele financiare indicate de politician în declarațiile de avere și interese depuse în ultimii ani arată, mai degrabă, modest.

Solicitat de ZdG, deputatul Bogdat Țîrdea afirmă că a completat declarațiile de avere și interese „așa cum cere legislația în vigoare”. Alesul poporului s-a arătat indignat de faptul că i-am verificat averea și ne-a atenționat că va veni „cu o reacție pe măsură”.

Citește continuarea pe Ziarul de Gardă.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram