/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

Cum arată protestele din SUA, văzute prin ochii unui moldovean. „Se strecurau mesaje... că vor da foc la mașini și case”

missing
08 iunie 2020, ora 18:19

După moartea lui George Floyd, protestele în mare parte în SUA au fost și sunt în continuare pașnice. Unele grupuri criminale au hotărât să profite de ocazie pentru a comite actele de vandalism pe care le-a văzut toată lumea. Adevărul e că la TV s-au arătat doar acel 1% de oameni, nu și restul 99% care protestau pașnic. Asta ne-a relatat fostul jurnalist din Chișinău Alex Gurdila, cel care de câțiva ani se află în State. El și soția locuiesc în Sycamore, o suburbie îndepărtată a orașului Chicago. 

Foto: Facebook Alex Gurdila

Spune că atmosfera în suburbie a fost una mai pașnică, decât în alte locuri. Au fost și la ei proteste, dar s-au desfășurat într-o formă lipsită de agresivitate. Alex ne-a declarat că atunci când în multe orașe din țară aveau loc acte de vandalism, protestatarii din suburbie au păstrat calmul.

Foto: wikipedia

„Noi ne simțim și ne simțeam în siguranță pentru că, deși sunt imigrant, pentru sistem sau chiar rasiștii care pășesc pe stradă nu sunt altceva decât caucazian. Soția a tras o sperietură în primele zile de protest când se strecurau mesaje din grupuri de Facebook că vor veni afro-americanii și vor da foc la mașini și case. Dar am liniștit-o și noaptea s-a dovedit a fi pașnică”, a declarat Alex.

Ce vorbesc moldovenii stabiliți în SUA între ei despre proteste

Despre grupurile de moldoveni stabiliți în SUA, Alex ne-a mărturisit următoarele: „Mai mult văd oameni care au egalat protestul cu actele de vandalism. Ei au fost speriați și, la fel ca cei care sunt în stradă, au în spate trei luni de criză economică fără precedent. Iar criza, stresul și problemele financiar niciodată nu duc la gândire pozitivă”.

Alex ne-a spus că de când au început protestele s-a cam uitat de pandemie, iar în topul cu noutăți apare doar câte o singură știre despre COVID. Multe titluri fiind despre „pandemia care a trecut”, oamenii totalmente uitând că mii de persoane se infectează zilnic.

„Parlamentari, vedete, primari s-au alăturat protestelor. Primarul din Washington D.C., după ce președintele Trump a făcut în repetate rânduri declarații care să stârnească și mai multe violențe, a vopsit pe bulevardul care duce către Casa Albă „Black Lives Matter” (n.r. Vieţile afro-americanilor contează), ceea ce l-a înfuriat atât de tare pe Trump încât a postat o serie de tweet-uri de ți se ridică părul pe mâini la adresa primăriței”, a declarat Alex.

Foto: aljazeera.com

În acest context, un director al Twitter nu a exclus că rețeaua socială ar putea să suspende contul lui Donald Trump dacă preşedintele american continuă să publice mesaje incendiare care încalcă regulile platformei.

Despre Poliția din SUA și rasismul sistemic

Alex a declarat că Poliția din SUA se află într-o ipostază foarte complicată. Pe de o parte polițiștii încearcă să-și facă meseria așa cum știu mai bine, pe de altă parte, sunt comise acte de violență soldate cu moartea oamenilor nevinovați.

„Rasismul sistemic în SUA e un subiect complicat, unii polițiști exprimându-și deschis viziunile rasiale sau fac parte din Ku Klux Klan (organizații rasiste extremiste). Din păcate acești polițiști răi, pe care i-am văzut îndeajuns în aceste zile, dărâmă orice speranță pentru cei care-și fac meseria cinstit. La fel cum vandalii au încercat să distrugă imaginea protestatarilor în cazul morții lui George Floyd”, a spus moldoveanul.

Foto: Buffalo/ captură YouTube

Alex a precizat că mulți polițiști nu sunt instruiți în Academie, dar sunt angajați imediat ce revin de pe front, acești soldați suferind o mulțime de probleme psihologice, care nu sunt tratate, dar ies la iveală în situații de stres.

„Nu sunt expert în domeniu, dar faptul că în unele state îți trebuie 800 de ore de studii/training ca să devii polițist și 1500 ca să te faci frizer vorbește ceva despre un sistem cu greșeli…De ceva timp mă gândesc să îmi iau permis de a deține armă. Din diverse motive, dar în niciun fel pentru a mă plimba pe stradă cu AR-15 meu. Constituția SUA permite să ai armă cu tine, de asta mulți au preferat să își exercite acest drept în timpul actelor de vandalism”, a relatat Alex.

Moldoveanul a spus că pe zi ce trece protestul devine tot mai intens, mai divers și mai eficient, în doar două săptămâni luându-se decizii radicale în privința violenței poliției.

Situația la moment

Ieri, nouă membri din consiliul de administrație al orașului Minneapolis şi-au manifestat intenția de a desființa Departamentul de Poliţie. Autoritățile vor să-l reorganizeze pentru a fi un model de siguranță publică.

Organele sanitare din SUA se tem că epidemia de coronavirus ar putea să se înrăuțească pe fundalul protestelor masive care au loc de două săptămâni în marile orașe americane după moartea lui George Floyd.

Președintele american Donald Trump a dorit desfășurarea a circa zece mii de militari activi pentru a înăbuși protestele din capitala Washington D.C. şi în alte părţi din Statele Unite ale Americii, dar asta nu s-a întâmplat după ce ministrul Apărării Mark Esper şi şeful Statului Major Interarme generalul Mark Milley s-au opus.

Menționăm că, acestea sunt cele mai răspândite și mai violente proteste de stradă din ultimii 30 de ani, din SUA.

Mai jos este atașat un clip video unde Alex de asemenea vorbește la acest subiect.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram