/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

BNM reacționează la declarațiile lui Chicu: „Suportarea costurilor aferente proceselor intentate împotriva angajaților este recunoscută la nivel internațional”

missing
09 iunie 2020, ora 18:25

Banca Națională a reacționat la declarațiile de ieri ale premierului Ion Chicu privind posibila anulare a unor privilegii ale angajaților BNM, mai cu seamă, Chicu s-a arătat indignat de faptul că instituția a plătit serviciile pentru avocați de sute de mii de lei pentru angajații săi, care au ajuns în vizorul Procuraturii. BNM îi răspunde prim-ministrului că Banca Națională are un rol esențial în menținerea stabilității financiare și că suportarea costurilor este recunoscută la nivel internațional.

Vedeția mai jos poziția BNM.

„Banca Națională a Moldovei este autoritatea publică mandatată să exercite un șir de  atribuții complexe,  printre care  stabilirea și implementarea politicii monetare și valutare, reglementarea, supravegherea și rezoluția bancară, reglementarea si supravegherea  infrastructurilor piețelor financiare.

Având în vedere dubla ipostază de autoritate monetară și prudențială, Banca Națională are un rol esențial în menținerea stabilității financiare. Ținând cont de interesul public pentru menținerea stabilității financiare și complexitatea evaluărilor necesare în acest domeniu, Banca Națională deține un statut distinct.

Statutul special, dar și necesitatea unor mecanisme de protecție care să asigure exercitarea deplină a atribuțiilor corespunzătoare ale autorității de supraveghere si rezoluție bancară, inclusiv suportarea de către aceasta a costurilor aferente proceselor intentate împotriva angajaților săi, sunt recunoscute și consacrate la nivel internațional în principalele documente sectoriale. Între acestea se numără Principiile – cheie pentru o supraveghere bancară eficientă, enunțate de Comitetul Basel pentru  Supraveghere Bancară (Principiul 2.9), Atributele – Cheie ale Regimurilor Eficiente de Rezoluție  enunțate de Comitetul de Stabilitate Financiară (Atributul – cheie 2.6), opiniile si rapoartele de convergență ale Băncii Centrale Europene.

De asemenea, suficiența  cadrului  legal de asigurare a independenței Băncii Naționale face parte din verificările efectuate de  donatorii și partenerii internaționali  (FMI, UE) înainte de disbursarea mijloacelor bănești.

Articolul 35 din Legea cu privire la Banca Națională a Moldovei, care se propune a fi modificat, a fost revizuit integral în anul 2016 ca urmare a recomandarilor Fondului Monetar Internațional și Băncii Mondiale enunțate în cadrul Programului de evaluare a sectorului financiar al Republicii Moldova.

Astfel, dispozițiile alineatului (2) din art. 35 al Legii cu privire la Banca Națională a Moldovei transpun principiile și standardele internaționale aplicabile domeniilor de competență ale Băncii Naționale, inclusiv ca urmare a evaluărilor cadrului legal național realizate de organismele internaționale. Aceste dispoziții reflectă experiența  altor state și reprezintă o condiție indispensabilă pentru asigurarea independenței și exercitarea atribuțiilor băncii centrale care sunt foarte complexe și au un impact pregnant asupra securității economice naționale”, se spune în comunicat.

Ieri, premierul Ion Chicu a anunțat că în următoarele zile va propune un proiect de modificare a legislației pentru a elimina „privilegiile absolut neîntemeiate”, de care se bucură funcționarii Băncii Naționale. Potrivit lui, în noiembrie 2014, atunci când din sistemul bancar al țării s-a furat un miliard de dolari, conducerea BNM a jucat un rol activ în această fraudă.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram