/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

/VIDEO/ Ce spun analiștii politici după plecarea lui Anghel Agache din PDM: „Guvernul este pe cale să piardă majoritatea”

missing
10 iunie 2020, ora 23:00

Grupul parlamentar, condus de Andrian Candu, se află aproape la egalitate cu fracțiunea democraților, care are cu un deputat mai mult. După plecarea lui Angel Agachi, liderul de onoare al Partidului Democrat l-a acuzat că și-a făcut o meserie din a migra de la o formațiune la alta. Acesta nu a răspuns nici astăzi la apelurile noastre de telefon. Între timp, unii analiști politici cred că plecările de la PD vor continua, însă este puțin probabil ca Guvernul Chicu să fie demis.

Deputatul Angel Agache, care a anunțat ieri că trece la grupul „Pro Moldova, nu a fost de găsit nici astăzi la telefon pentru o reacție. Deși este unul dinre cei mai longevivi deputați de la noi, el a schimbat deja trei formațiuni politice. Inițial a fost la PLDM, apoi PD și, mai nou, va susține grupul Pro Moldova. Aseară, fostul său coleg de partid, Dumitru Diacov, a declarat în cadrul emisiunii Cutia Neagră că deputații care pleacă ar fi răsplătiți cu bani grei.

Dumitru DIACOV, DEPUTAT PDM: „Agache și-a făcut o profesie din a trece de la un partid la altul. Deja a treia oară trece. Toți cei care pleacă de la un partid la altul găsesc câte un motiv sau două. Nu o să spună că m-am dus pentru bani.”

Prima ruptură în PD s-a produs la mijlocul lunii februarie. Atunci, Andrian Candu, Sergiu Sârbu, Vladimir Cebotari, Graur Eleonora, Corneliu Padnevici și Grigore Repeșciuc au anuțat că părăsesc formațiunea. Aceștia au acuzat conducerea PD de lipsă de transparență în luarea deciziilor și i-au mai reproşat conducerii că vrea să creeze o coaliţie de guvernare cu socialiştii.

Andrian CANDU, DEPUTAT: „Am decis să părăsim fracțiunea partidului Democrat și să formăm un alt grup paralamentar.”

Atunci, s-a aratăt mirată și indignată de plecarea celor șase foști colegi Ruxanda Glavan.

Ruxanda GLAVAN, DEPUTATĂ: „Am înțeles că au rămas supărați că nu se mai regăsesc în conducerea partidului. Pentru mine este de neînțeles. Lucrurile se pot discuta ca în familie au laut deciza pe care au luat-o eu chiar regret.”

Însă, după doar trei luni, și Ruxanda Glavan a plecat de la PD, pentru a face parte din grupul Pro Moldova. Acum această structură numără 13 deputati. Și la Partidul Șor au migrat câtiva foști deputați PD. Este vorba de Violeta Ivanov și Vladimir Vitiuc. După plecările lor, fracțiunea PD s-a înjumătățit, având acum 14 parlamentari. Socialiștii, partenerii de alianță cu democrații, au 37 de deputați, respectiv încă au 51 de voturi. Este suficientă plecarea unuia dintre ei pentru ca majoritatea parlamentară să se destrame, iar proiectele de legi să nu aibă susținere. Între timp, unii analiști politici cred că exodul printre aleșii poporului va continua.

Roman MIHĂEȘ, ANALIST POLITIC: „Guvernul este pe cale să piardă majoritatea parlamentară, este o chestie de timp pentru că în fracțiunea PD vedem plecări stabile și putem să ne mai așteptăm că vor mai pleca câțiva deputați. Cred că PAS-ul nu are interes să dea jos acest guvern pentru că Maia Sandu are garantată trecerea în turul doi la alegerile prezidențiale și, cu un guvern slab, pe care-l poate critica, are mai multe șanse să câștige alegerile prezidențiale.”

Victor CIOBANU, ANALIST POLITIC: „E o chestie de timp ca să mai vedem când și cine va mai părăsi acest partid. Iată că și mizele au crescut, se vehiculează sume astronomice în presă. Nu știm cât este de adevărat, dar cunoscând năravurile politice, credem că este chiar așa. Când sunt puse în joc așa sume nu exclud că și din rândurile socialiștilor vor pleca pentru că nu toți vor ajunge în viitorul Parlament și să-și rezolve problemele materiale.”

De altfel, deputatul PSRM, Grigore Novac, spune că cel puțin patru colegi de-ai săi au fost abordați ca să părăsească partidul, dar este sigur că nimeni nu-și va trăda formațiunea.

GRIGORE NOVAC, deputat PSRM: „Eu cel puțin știu deputați din fracțiunea noastră care au depus plângere deja la Procuratură pe acest aspect de corupție”.

MARIANA RAȚĂ: „De ce de la dvs?”

GRIGORE  NOVAC: „Pentru că au venit și pe la noi Știu cel puțin vreo 4. Ce le promiteau? Un viitor luminos.”

MARIANA RAȚĂ, moderatoare: „Aveți vreo bănuială de ce s-au dus anume la acești colegi?”

GRIGORE  NOVAC: „Nu știu. Poate și-au imaginat că pot fi cumva mai vulnerabili. Dar rezultatul a fost că au mers la Procuratură

MARIANA RAȚĂ: „Câți? Câte persoane?”

GRIGORE  NOVAC: „Eu știu de 3 că precis au depus și unul încă trebuia astazi”.

Acum două săptamâni, Procuratura Generală a declarat că a fost inițiat un dosar penal pentru coruperea unui deputat, dar a refuzat să spună cine este acesta. Am încercat astăzi să aflăm detalii despre dosar. Serviciul de presă ne-a comunicat că, în interesul urmăririi penale, alte detalii nu pot fi făcute publice, la această etapă. Totuși, alte plângeri de acest gen, Procuratura nu a recepționat.

Reporter: Natalia GHEȚU

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram