/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 755: Avertismentul lui Podoliak și sancțiuni UE. Cea mai mare bază NATO din Europa, în construcție

/VIDEO/ În capitală mai sunt libere doar 133 de paturi pentru cei infectați cu COVID-19

10 iunie 2020, ora 06:24

În spitalele din țară sunt tot mai puține locuri libere pentru tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus. În municipiul Chișinău, acolo unde sunt înregistrate cele mai multe cazuri de boală, mai sunt dispobinile peste o sută de paturi.

TATIANA BUCEARSCHI, ȘEFA DIRECȚIEI SĂNĂTATE: „Într-adevăr, situația este una alarmantă. În instituțiile strategice avem 624 de paturi. La moment, sunt ocupate 491 de paturi. Total, confirmați cu Covid-19 pozitivi, avem în aceste spitale 459 de persoane”.

Lupta cu temutul virus devine și mai complicată pentru că o parte dintre pacienți sunt lucrătorii medicali, spun responsabilii. Doar în capitală, 225 de angajați ai sistemului medical au fost infectați. La Spitalul municipal Toma Ciorbă, de exemplu, mai sunt doar 20 de locuri libere. Totuși, la necesitate, numărul de paturi se poate mări cu zece la sută, însă va scădea calitatea tratamentului, crede directorul instituției.

SERGIU VASILIȚĂ, DIRECTOR, SPITALUL DE BOLI INFECȚIOASE „TOMA CIORBĂ”: „La necesitate, noi o să mai punem paturi, dar cu cantitatea scade calitatea. Este surmenaj, este extenuarea personalului medical, astea persistă. De trei luni am început să continuăm tot așa”.

Iar la Institutul de Medicină Urgentă mai sunt disponibile 10 paturi.

MIHAIL CIOCANU, DIRECTOR, INSTITUTUL DE MEDICINĂ URGENTĂ: „În reanimare avem 6 paturi libere și în secții reprofilate, patru paturi libere. Dacă nu se vor respecta restricții instituite de către guvernare, noi riscăm într-adevăr să avem insuficiență de paturi”.

La Spitalul Clinic Republican mai pot fi aduși încă 12 pacienți în stare gravă, 40 de paturi fiind în prezent ocupate.

ANDREI UNCUȚA, DIRECTOR INTERIMAR, SPITALUL CLINIC REPUBLICAN: „Avem paturi disponibile la moment pentru pacienții extrem de gravi. Nu putem afirmă, după acest număr, că suntem într-o criză de paturi”.

Și medicii din raioane sunt îngrijorați creșterea numărului de pacieneți. De exemplu, la Spitalul Raional din Căușeni, în secția de boli infecțioase, nu mai sunt locuri, în timp ce zece persoane suspecte așteaptă rezultatele testului.

ION CIOBANU, PURTĂTOR DE CUVÂNT, SPITALUL RAIONAL CĂUȘENI: „În secția de boli infecțioase la moment avem 25 de paturi. Toate paturile sunt ocupate. Avem secția de terapie intensivă, cu trei paturi. Două paturi sunt ocupate, numai un loc liber este”.

Acum câteva zile, prim-ministrul Ion Chicu declara că în spitalele din țară sunt disponibile paturi pentru cel mult cinci zile. Ieri autoritățile centrale au anunțat că Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății va fi reactivat pentru a face față numărului mare de îmbolnăviri. Totodată, Viorica Dumbrăveanu a declarat că la necesitate ar putea fi activat și un spital din afara Capitalei, dar a evitat să dea mai multe detalii.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram