/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 782: Lupte fierbinți și provocare sub steag fals. Kievul plănuiește să distrugă podul lui Putin

/DOC/ Plahotniuc a contestat decizia prin care a fost declarat indezirabil în SUA

missing
11 iunie 2020, ora 12:48

Fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, s-a adresat unei instanțe din SUA pentru a contesta decizia prin care el și familia sa a fost declarați neeligibili pentru viză. El cere ca aceasta să fie declarată neconstituțională. Procesul de judecată ar urma să aibă loc mâine.

În cerere, se menționează că Plahotniuc a ajuns în SUA pe 15 iunie 2019, după ce cu o zi înainte a fugit din R. Moldova temându-se de persecuție și amenințări cu violență.

Ulterior, în septembrie 2019, Plahotniuc a solicitat azil politic în SUA, dar la 10 ianuarie 2020 Serviciul de Imigrări a emis o notificare în care afirmă că nu l-a găsit pe Vladimir Plahotniuc eligibil pentru azil, cererea acestuia fiind trimisă spre reexaminare la o altă instanță.

Ulterior atât fostul lider al PDM, cât și membrii familiei sale, au fost declarați neeligibili pentru viză după o decizie luată de secretarul de stat al Statelor Unite, Mike Pompeo.

Potrivit legislaţiei americane, odată ce secretarul de stat ia o astfel de decizie în privinţa funcţionarilor guvernelor străine pentru implicarea lor, direct sau indirect, în acte de corupţie semnificativă, persoanele respective şi membrii familiei lor imediate sunt neeligibili pentru vizele în Statele Unite.

În acest context, Plahotniuc susține că prin decizia lui Pompeo a fost lipsit de procesul pendinte privind procedurile de azil și, prin urmare, i-a fost pusă viața și libertatea în pericol. Tot acolo se menționează că, prin decizia lui Pompeo, fostul democrat nu a avut parte de un proces echitabil.

Astfel, acesta solicită instanței să fie emisă o hotărâre judecătorească conform căreia sancțiunea aplicată lui Vladimir Plahotniuc este neconstituțională, iar desemnarea lui ca neeligibil pentru viză a fost o încălcare a drepturilor sale.

În instanță, Plahotniuc este reprezentat de avocatul Irina Shpigel care este fondatoarea companiei Shpigel & Associates, P.C. Potrivit thetop100magazine.com, Shpigel este un avocat care își concentrează practica pe litigii de afaceri și parteneriate, litigii comerciale, litigii civile și negocieri contractuale. Printre a soluționat cazuri în care s-au pretins daune de milioane de dolari. De exemplu, a asigurat soluționare confidențială pre-răspuns în numele unui fondator al unei companii majore de telecomunicații la Curtea Supremă din New York, într-un caz care s-au pretins daune de 100 de milioane de dolari. Ea a ajutat, de asemenea, să asigure o soluționare de 1,1 milioane de dolari în numele investitorilor, care au fost dublați ca urmare a unei scheme Ponzi, într-un litigiu civil RICO (Racketeer Influenced Corrupt Organization) din Curtea Federală din New York.

La solicitarea procurorului, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana a emis un mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele cetățeanului Vladimir Plahotniuc, în lipsa acestuia. Decizia a fost atacată de avocații acestuia și urmează a fi examinată la Curtea de Apel.

Pe numele lui Vladimir Plahotniuc a fost emis un mandat de arest pentru 30 de zile, în lipsa acestuia. Demersul de arestare a acestuia a urmat învinuirii înaintate de către PCCOCS, la data de 18 mai 2020. Anterior, procurorul Ion Caracuian a declarat „am dispus punerea sub învinuire a persoanei pe episodul la care procurorul general s-a referit în briefing pe trei capete de acuzare: escrocherie, spălare de bani și organizarea și conducerea grupului criminal. Am citat persoana la domiciliu, dar pentru că nu s-a prezentat, fiind plecată peste hotare, pentru a asigura prezența acestuia în fața organului de urmărire penală, am înaintat demersul în instanța de judecată pentru aplicarea măsurii de arest”.

Șeful Procuraturii Generale, Alexandru Stoianoglo, a anunțat într-un briefing de presă că Vlad Plahotniuc este unul dintre principalii beneficiari ai furtului miliardului. Potrivit șefului PG, au fost colectate incontestabile, care demonstrează că anume fostul lider democrat ar fi beneficiarul banilor obținuți sub formă de credit de la BEM.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram