/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ Instruirile Academiei Liderului Comunitar sunt în plin proces de desfășurare

missing
11 iunie 2020, ora 21:03

60 de lideri comunitari din țară participă, în aceste zile, la o academie unde învață să fie și mai activi în localitățile lor. Deși lecțiile sunt online, persoanele se implică pentru a afla cum pot să fie de folos comunităților din care fac parte și cum să rezolve problemele.

Un studiu realizat de Centrul CONTACT în anul 2018, arată că  40 la sută din populația comunităților rurale din Republica Moldova nu cunoaște nimic despre rolul societății civile și implicarea ei în dezvoltarea comunitară și doar 14,3% din liderii comunitari au înaintat vreodată propuneri către APL prinvind îmbunătățirea situației din localitate. În acest sens, Centrul și-a propus să lansaze, la începutul lunii martie, Academia Liderului Comunitar, la care au fost selectați 60 de participanți din toate regiunile țării. Acum, instruirile sunt în plin proces, startul fiind dat încă la finele lunii mai.

VASILE CIOARIC, ȘEFUL ACADEMIEI LIDERULUI COMUNITAR: „Conisderăm că la finele acestui program, toți vor putea în localitățile lor să desfășoare astfel de activități comunitare precum audieri, dezbateri și alte tipuri de activități la nivel local”.

Tinerii vor cunoaște legislația Republicii Moldova în domeniul transparenței administrative, accesul la informație și implicării cetățenilor în procesul decizional. La fel, vor fi familiarizați cu formele de desfășurare a activităților comunitare, precum audieri publice, dezbateri sau sondaje de opinie.

SERGIU NEICOVCEN, DIRECTOR CENTRUL CONTACT: „Noi considerăm că în localitățile rurale este lipsă de oameni activi, care pot să contribuie la dezvoltarea comunităților locale, care poate să contribuie la prosperitatea acetor localități, ca oamenii să se unească”.

Își dorește mult să contribuie la dezvoltarea localității sale și a spiritului civic din comunitate și Viorica Vulpe. Astfel, pentru că a ști cum exact să facă acest lucru s-a înscris la Academia Liderului Comunitar.

VIORICA VULPE, PARTICIPANTĂ: „Nu trebuie să uităm că schimbarea este sensul vieții și noi suntem cei care o vom realiza în favoarea noastră, a cetățenilor”.

Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer prin intermediul Programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”.

Acest articol a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Academia Liderului Comunitar” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene. 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram