/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și alerta ISW. Ucraina a retras tancurile Abrams de pe linia frontului

Gheorghe Cavcaliuc: „Această perioadă a arătat cât de slab este statul nostru”

missing
12 iunie 2020, ora 12:00

Multă lume este interesată ce mai face Gheorghe Cavcaliuc. Cu ce vă ocupați în această perioadă? Care sunt prioritățile dvs.?

De când am plecat din funcția publică, sunt angajat în calitate de Șef al departamentului de securitate al unei companii petroliere internaționale. Nu încetez să lucrez asupra tezei de doctor, fiind doctorand anul IV în cadrul Universității Constantin Stere. Învăț în calitate de mediator în cadrul școlii de mediatori ,,Smart Learning,, împuternicit de Consiliul de Mediere a Ministerului Justiției. Prioritatea mea în această perioadă, a fost și rămâne să realizez cât mai multe lucruri minunate pentru societate și țara noastră.

Nu e o perioadă deloc simplă pentru toți acum. Dvs. cum vă descurcați? Ce vă ajută să treceți mai ușor de pandemia de coronavirus? Ce activități ați avut în ultimele luni?

În această perioadă complicată de pandemie prin care am trecut și trecem noi toți, nu doar cetățenii Republicii Moldova, dar și întreaga omenire, n-am pierdut timp în zadar. M-am implicat activ întru susținerea polițiștilor și întregului efectiv al MAI care era pe prima linie alături de medici dar totalmente fără echipament de protecție necesar și, am pornit campania de colectare a fondurilor dar și a echipamentului de protecție ,,Noi Alătiri de Eroi,, în care prin exemplul propriu împreună cu doamna Galina Cotorobai, Președintele Asociatiei Obștești “Bunicii Grijulii”, am donat 20 000 lei în acest sens.

Am motivat și am solicitat suportul partenerilor noștri de la Fundația Caritate.md care au donat si ei echipament de protecție, măști, mănuși și dezinfectanți pentru 2500 de polițiști din 5 inspectorate de poliție din țară. Am făcut un plan de măsuri cum ar trebui să acționeze instituțiile statului pentru a utiliza corect și eficient resursele statului în prevenirea răspândirii pandemiei și combaterea COVID-19. Am donat 30 000 lei împreună cu doamna Galina Cotorobai, Presedintele AO “Bunicii Grijulii”, motivând și alți parteneri și, am procurat produse alimentare, măști mănuși și dezinfectanți de protecție contra COVID-19, dar și produse alimentare, am mers noi personal în cele mai afectate raioane de coronavirus din țara noastră, am livrat la foarte mulți bătrâni și persoane neajutorate uitate de stat, pentru ai ajuta în aceasta perioadă foarte complicată pentru noi toți, dar în special pentru bunicii noștri bătrâni, bolnavi și vulnerabili, mulți din ei nu-și au în țară copiii sau alte rude apropiate care iar putea sprijini.

Totodată, am fost invitat de Asociația Europeană a Studenților la Drept ELSA, să le împărtășesc experiența mea în organele de drept, să prognozăm și să discutăm consecințele pandemiei asupra organelor de drept și a cetățenilor din RM, lucru care l-am făcut cu mare plăcere și multă responsabilitate.

Am avut invitații de la 3 partide politice și unele echipe ale acestora din țara noastră să ader cu echipa mea de profesioniști și patrioți la aceste formațiuni politice.

Ce probleme ați sesizat că au ieșit la iveală în această perioadă în care are de suferit și societatea și economia?

Cu părere de rău, această perioadă pandemică complicată a arătat cât de slab pregătit este statul nostru pentru a înfrunta lovituri dure pe neașteptate. Ne-a arătat cât de vulnerabili suntem ca instituții dedicate și potențial de a riposta și a ne proteja cetățenii în caz de pericol. Ne-a arătat cât de important este, ca clasa politică, să treacă odată și odată de la declarații sterile și populiste la reforme complexe și reale
pentru revoluționarea sistemului medical, altfel vom pieri foarte mulți.

În ultima vreme vorbiți din ce în ce mai des despre situația dificilă în care s-au pomenit satele Republicii Moldova și despre cât de important este să aducem stabilitatea în comunele din diferite colțuri ale țării. De ce este acesta un subiect atât de important pentru dvs.?

În toate satele din țara noastră locuiesc oameni, compatrioți de-ai noștri și toți își doresc și merită să trăiască bine, decent, în sate frumoase, curate, prospere și înfloritoare, unde fiecare locuitor să se simtă fericit și împlinit că Dumnezeu le-a dat soarta anume în acest sat, unde pentru fiecare dintre ei această fericire să fie asemănătoare în mintea și în sufletul lor cu centrul universului de unde nu ar vrea să plece niciodată. Dacă să fiu sincer, astăzi nu văd nicicum susținerea sinceră și constructivă a localităților rurale de către autorități, își amintesc de ei doar o dată în câțiva ani, în preajma scrutinelor electorale, când au nevoie de voturile lor, atunci merg la ei, le pupă mâna, le promit marea și sarea și până la urmă nu realizează aproape nimic pentru acești oameni. Mai mult, aceste delegații, profită de bunătatea si cumsecădenia oamenilor de la țară și le mănâncă plăcintele și tot ce au mai bun prin cămară sau beci, că ei sunt șefi de la Chișinău. În satele unde locuitorii îi consider tare norocoși, că după astfel de vizite promisiuni de mare și sare din partea autorităților, le fac câte un drum din  pietriș ca să scape de drumurile cu noroi până la genunchi, iar la cei cărora li se face în sat 1 km sau 2 de asfalt, îi arată la TV de 3 ori pe zi și o dată la amiază, de parcă ar fi construit un oraș de la zero sau l-au restaurat din ruine, de după război. Regretabil, dar adevărat! Și aceste lucruri, mă dor mult și pe mine, fiindcă simt și eu dezamăgirea oamenilor noștri de la sat și chiar dacă locuiesc în suburbia capitalei, când plouă, pe drumurile teribile, nu pot ajunge acasă fără cizme! Și dacă asta se întâmplă în suburbia capitalei, ce să mai vorbim de satele la distanță de peste 100-200 km de aici?

Recomand celor din fotolii moi, la care oamenii le-au dat o mare doză de încredere în avans, să muncească constructiv și proactiv, nu doar în campanii electorale, dar permanent, pentru analiza problemelor reale, existente în localitățile rurale din țara noastră și, așa cum își construiesc sau își repară cu grijă casa, ograda, gardul, grădina la ei acasă, așa să muncească făcând pentru toți cetățenii din localitățile rurale din țara noastră. Dacă vom dezvolta și vom ridica din genunchi satele noastre, vom ridica din genunchi țara, pentru multe generații înainte. Nu degeaba înaintașii noștri înțelepți, au un proverb pe care îl transmit din generații în generații: „Veșnicia s-a născut la sat!”.

De aceea, le recomand și îi rog pe toți cei care dețin funcții publice în țara asta, iar de deciziile lor depinde bunăstarea, sănătatea și viața oamenilor de la sat, viitorul și prosperarea satelor noastre minunate, să conștientizeze responsabilitatea care o au, să răsuflece mânecile și să nu treacă nici o secundă, nici o minută, o oră, o săptămână sau o lună din timpul de serviciu, fără să muncească cu dăruire pentru oamenii de la sate, dacă nu pot sau nu vor să facă acest lucru, mai bine să plece și să lase această posibilitate și misiune foarte grea și responsabilă celor care vor și pot face din satele și țara noastră o floare înfloritoare, în care fiecare cetățean să se simtă mândru că este născut aici și pentru el localitatea lui de baștină să fie centrul universului de unde nu ar vrea să plece niciodată!”.

Ce ține dacă lucrez sau nu asupra unor proiecte care să vină să renască satele noastre? Da, lucrăm intens, în curând cu unul din colegii mei, Denis Roșca vom lansa un proiect minunat de relansare și restartare a satelor din Republica Moldova, după conceptul utilizat în Belgia în anii 1960 și alte state europene, dar despre toate aceste lucruri minunate pentru țara noastră, vom veni în viitorul apropiat cu o echipă tânără, inteligentă profesionistă și bine motivată de a sprijini puternic Republica Moldova, pentru a se ridica din genunchi și pentu a deveni un stat puternic, prosper și înfloritor!

P*

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram