/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone și reuniune NATO-Ucraina. Zelenski confirmă: Kievul a lovit un aerodrom în Crimeea

Cum răspunde Chicu acuzațiilor că Moldova nu a îndeplinit condiționalitățile pentru debursarea a 30 mln de euro

missing
15 iunie 2020, ora 10:02

Premierul Ion Chicu afirmă că R. Moldova a îndeplinit toate condiționalitățile necesare pentru debursarea celor 30 de milioane de euro – asistență macrofinanciară acordată de UE. În același timp, acesta spune că unii politicieni doresc blocarea acestei asistențe și ies cu învinuiri împotriva R. Moldova.

„Am văzut un vicepreședinte la un partid politic, viitor prim-ministru cum crede el, deja duminică a ieșit cu învinuiri că R. Moldova nu a îndeplinit aceste condiționalități. Asta înseamnă că ei continuă mai departe să blocheze finanțarea R. Moldova cum au făcut-o cu creditul rusesc, exact așa fac acum cu asistența macrofinanciară. De aceea noi înțelegem acest blocaj, cu cât e mai rău în R. Moldova, cu atât e mai ușor să accezi la putere, noi înțelegem, dar noi facem apel la oamenii responsabili, să ne unim acum cu toții și să depășim această criză, care nu s-a abătut doar asupra noastră”, a declarat Chicu.

Acesta a menționat că Moldova a îndeplinit condiționalitățile după ce săptămâna trecută s-a găsit un compromis în Parlament și a fost votată legea cu privire la ONG. „Noi am îndeplinit toate condiționalitățile, așteptăm UE respectiv să vină cu reacție, cu transferul acelor 30 mln de euro”, a declarat Chicu.

Precizăm că pe pagina sa de facebook, deputatul PPDA, Igor Munteanu, a declarat că Moldova nu a îndeplinit cele opt condiții asumate în fața UE.

1.Crearea echipei comune de investigație a fraudei bancare, Deși s-au alocat resurse, echipa comună de investigație cu experții letoni și Agenția UE Eurojust încă nu a fost formată. Indicator neîndeplinit.
2. Aderarea la Rețeaua Anticorupție pt Europa de Est și Asia Centrală a OECD. Procedurile au fost finalizate, aderarea nu este încheiată. Indicator parțial îndeplinit.
3.Adoptarea legii privind sancțiunile pt infracțiunile legate de spălarea banilor. Legea a fost adoptată în lectură finală la 21 mai, 2020. Indicator îndeplinit în totalitate.
4. Moratoriul asupra programului ”Cetățeni contra investiții”. Moratoriul a fost extins până la 1 septembrie 2020, însă legea nu a fost abrogată. Indicator parțial îndeplinit.
5. Strategia de reformare a justiției (PdA). Procesul elaborării acestei strategii este abia în etapă embrionară, presupunând o implicare efectivă și credibilă a experților CoE, UE (DG Just), societatea civilă și partidele politice. Indicator neîndeplinit.
6. Adoptarea legii privind organizațiile necomerciale. La 12 iunie legea a fost adoptată în a 2 lectură, nu și ultima. Indicatorul va fi îndeplinit numai după adoptarea, promulgarea și tipărirea legii.
7. Evaluarea independentă a Consiliului Audiovizualului și Consiliului Concurenței prin audituri externe, cerere exprimată de Comisarul European pt politica europeană de vecinătate și negocieri de extindere, OLiver Varhelyi. Indicatorul nu a fost îndeplinit, iar liderii ambelor agenții s-au opus vehement.
8. Reforma Consiliului Superior al Magistraturii. Ca și în cazul Strategiei reformei sectorului justiției, procesul de reformare presupune implicarea efectivă și progresul constatat de către experți ai CoE, UE (DG Just), cu participarea societății civile și a partidelor politice. Indicator neîndeplinit.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram