/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

/DOC/ Igor Munteanu a sesizat Curtea Constituțională. Vrea interpretare unui articol ce se referă la desemnarea premierului

missing
16 iunie 2020, ora 20:12

Deputatul Platformei DA Igor Munteanu s-a adresat astăzi la Curtea Constituționale și cere Înaltei Curți să interpreteze articolul 98, aliniatul 1 din Constituție, care relementează modul de desemnare a candidatului la funcția de premier. 

Igor Munteanu a întrebat CCM dacă șeful statului are drept discriționar de a desemna orice candidat la funcția de președinte, fără a ține cont de faptul că majoritatea parlamentară, în procesul consultărilor, îi propune să desemneze un candidat concret la funcția de prim-ministru.

De asemenea, deputatul vrea să știe dacă șeful statului este obligat să desemneze candidatul propus de majoritatea parlamanentară.

Totodată, în sesizarea lui, Igor Munteanu întreabă dacă poate fi constatată starea de incompatibilitate temporară a președintelui de a-și exercita atribuțiile în cazul în care refuză să desemneze candidatul agreat de majoritatea parlamentară și recomandat în cursul consultărilor între președinte și fracțiunile parlamentare.

Deputatul vrea să afle și dacă, în situația constatată de incompatibilitate temporară a președintelui de a-și exercita atribuțiile, este obligată persoana care asigură interimatul funcției de șef al statului să refuze să desemneze candidatul la funcția de prim-ministru, agreat de majoritatea parlamentară sau să desemneze un alt candidat.

Igor Munteanu i-a cerut Curții să examineze sesizarea în regim de urgență.

Sesizare CCM on Scribd

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram