/DOC/ Avizul Comisiei de la Veneția în cazul Legii cu privire la CSM. Ce salută și ce regretă

22 iunie 2020, ora 17:38

A fost publicat avizul comun de urgență al Comisiei de la Veneția și Direcției Drepturilor Omului și Statului de Drept (DGI) al Consiliului Europei privind proiectul de lege pentru modificarea legii privind Consiliul Superior al Magistraturii. În concluziile avizului, se notează că este regretabil că Parlamentul Republicii Moldova nu a așteptat prezentul aviz înainte de adoptarea în cea de a doua și ultima lectură proiectul de lege și nici înainte de a-l transmite președintelui spre promulgare.

Cu toate acestea, aceștia salută informațiile privind modificările constituționale referitoare la Consiliul Suprem al Magistraturii și că asistența Comisiei va fi solicitată în acest sens. „Comisia de la Veneția și DGI își exprimă disponibilitatea pentru o cooperare constructivă și de fond în cadrul viitoarelor proiecte de modificări constituționale, deoarece aceasta ar putea reprezenta o oportunitate pentru autorități să abordeze probleme mai structurale la nivel constituțional”, se mai spune în aviz.

Aceștia reiterează declarația președintelui Comisiei de la Veneția, în urma vizitei sale în Moldova din 19-20 decembrie 2019, conform căreia „toate instituțiile Republicii Moldova [ar trebui] să coopereze fidel și productiv între ele pentru a găsi pe termen lung soluție pentru independența și integritatea sistemului judiciar (…), în conformitate cu Constituția Republicii Moldova și cu principiile internaționale ale democrației și statului de drept”.

Cu referire la alegerea membrilor non-judecători de către Parlament cu votul „majorității deputaților aleși”, Comisia spune că, presupunând că este constituțională, este binevenită, ca un pas pozitiv către o susținere mai mare a candidaților de către Parlament.

„O majoritate mai puternică ar fi mai potrivită pentru că ar implica și opoziția: acest lucru ar trebui oricum examinat în contextul reformei constituționale în pregătire. De asemenea, autoritățile ar putea lua în considerare alte soluții, cum ar fi, de exemplu, administrarea unor organisme exterioare, care nu sunt sub control guvernamental, cum ar fi avocatura. cu posibilitatea de a propune candidați sau de a înființa o comisie independentă, non-politică, pentru a îndeplini această sarcină”, se mai spune în aviz.

De asemenea, Comisia de la Veneția și Direcția punctează cărămân la dispoziția autorităților pentru asistență suplimentară în această chestiune.

Precizăm că Parlamentul a aprobat, în decembrie 2019, în două lecturi, proiectul de modificare a Legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), promovat rapid de ministrul Justiției Fadei Nagacevschi și prezentat doar cu o zi înainte la ședința de Guvern

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram