/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa, prognoză sumbră și acord NATO privind sistemele antiaeriene pentru Ucraina

/VIDEO/ Zeci de enoriași au pornit în Drumul Crucii, să înconjoare Moldova

missing
22 iunie 2020, ora 20:55

Epidemia nu e un obstacol pentru… rugăciune în plină stradă. O spun zeci de enoriași care, cu icoanele în mâini și fără măști, au pornit în Drumul Crucii, să înconjoare Moldova. Oamenii spun că nu le este frică de virus, iar rugăciunile le dau puteri.

„E o prostie pandemia. Zilnic se anunță zeci de morți? Dumnezeu ne păzește. Nu vă este milă de medici? De ce să-mi fie milă, ei își fac treaba lor, noi a noastră.”

„Unde v-ați pornit? ”

Pe acești enoriași, cu icoane în mâini sau atârnate la piept, i-am întâlnit  pe traseul Chișinău – Hâncești. Oamenii spun că e a opta zi de când au pornit, împreună cu câțiva preoți, să facă rugăciuni. Aceștia și-au început traseul de la Nordul Moldovei și vor înconjura toată țara.

„Nu reușim! Trebuie să mergem? Unde v-ați pornit? Unde mergeți?  Să se termine cu boala asta, care a venit asupra noastră. Pentru pocăință, da! ”

„Pentru ce vă rugați? Pentru pace pe pământ.”

Anatolie CIBRIC, PREOT: „În medie, 33 de kilometri pe zi. Avem a opta zi. Faceți popas? Facem popas.”

Alerta de coronavirus nu-i sperie, spun oamenii.

„De ce nu purtați masca? Eu nu sunt câine să port botniță. Eu sunt om.0 Dar medicii care luptă zi de zi? Eu nu cred în medici, eu mă tem doar de Dumnezeu.”

„Ne protejează rugăciunea. Nu vă este frică de virus? Nu. Aveți dezinfectant? Avem.”

„Masca nu protează. Dar e multă lume în jur. Doamnă, Dumnezeu învie oamenii din morți. Medicii nu trebuie ajutați? Medicii ar face bine să vină cu noi.”

„Mergem în drumul crucii. Noi ne-am pornit  de la începutul Moldovei și mergem până la sfârșit. Nu cred că are început și sfârșit, dar noi mergem. Pentru ce vă rugați? Pentru iertarea păcatelor, pentru ca Dumnezeu să ne dea înțelepciune să îl avem doar pe el. Nu vă este frică e pandemie, nimeni nu nu are mască? Masca nu ajută mai mult încurcă. Dar virusul? Despre virs eu mai bine tac. Credeți că există, că nu? Există, dar nu e strașnic. E o răceală care se răcește cu rachiu”.

Coloana enoriașilor este vegheată și de echipaje de polițiști.

„Excortăm drumul crucii. Sunteți oamenii legii, vedeți că e aglomerație. De ce nu interveniți? Intervenim! Cum? Nu vreți să vă opriți să vorbiți cu noi”.

Trecătorii, care au asistat din întâmplare la aceste scene, nu prea au înțeles încotro au pornit enoriașii.

„Eu văd că merg, am crezut că e vreun mort, dar nu înțeleg ce-i.”

„Nu știu cu ce scop s-a dus lumea încolo.”

Participanții la Drumul Crucii vor face popasuri în diferite localități. Deocamdată, nu este clar când vor reveni la punctul de unde au pornit.

Reporter: Natalia GHEȚU
Imagini: Oleg COZLOV

DRUMUL CRUCII PE TIMP DE PANDEMIE

Zeci de enoriași au pornit în pelerinaj

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram