Republica Moldova mai bifează un antirecord în lupta cu pandemia de coronavirus! Potrivit unei analize realizate de Asociația ADEPT, situația epidemiologică din țara noastră este cea mai complicată din Europa Centrală și de Sud-Est, având cele mai multe decese de Covid – 19 la un milion de locuitori. 

R. Moldova este urmată de România și Turcia, iar Rusia este a patra în acest clasament.

Potrivit experților, situația complicată în care se află țara noastră s-ar putea datora deciziei de a testa doar pesoanele cu simptome de coronavirus.

„Însemnând că asimptomaticii, care au contractat Covid -19 și nu s-au izolat pentru a respecta măsurile de protecție au devenit principala sursă de răspândire a infecției”, spun cei de la ADEPT.

În Republica Moldova, numărul testelor la o mie de locuitori este printre cele mai mici din regiune. În schimb, din cauza testării preponderent a populației cu simptome de coronavirus, rata testelor pozitive în R. Moldova s-a dovedit a fi cea mai mare din regiune, ba chiar de câteva ori mai mare decât media.

O altă cauză ar fi legată de pedepsele prea aspre aplicate celor care au încălcat măsurile de protecție, dar care au fost aplicate selectiv.

„Dovadă în acest sens servește adresarea din 20 mai a  Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova, care a mulțumit “tuturor colaboratorilor organelor de poliție, care în această perioadă au manifestat maximă înțelegere și indulgență în situațiile de maximă dificultate, înțelegând să îmbine cu înțelepciune datoria meseriei cu cea de  fii ai neamului și a Bisericii”, se menționează în analiză.

Moldova rămâne pe poziția a treia cât privește numărul de contaminați la 100 de mii de locuitori, după Belarus și Rusia.

Specialiștii mai atrag atenția asupra faptului că Republica Moldova, la fel ca și Ucraina, nu au reușit să schimbe caracterul ascendent al contaminării cu Covid -19 în unul descendent, așa cum s-a întâmplat, de altfel, în Estonia, Georgia, Croația, Bulgaria, România.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!