/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

Fostul procuror anticorupție, Roman Statnîi, în arest la domiciliu. Avocat: A fost prima dat când am fost auziți

missing
24 iunie 2020, ora 18:25

Fostul procuror anticorupție, Roman Statnîi, învinuit de escrocherie și exces de putere, a fost transferat din izolator în arest la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile. Curtea de Apel Chișinău a admis astăzi, 24 iunie, recursul avocaților, care au cerut anularea deciziei Judecătoriei Chișinău din 16 iunie, privind prelungirea măsurii de arest în izolator pe numele lui Statnîi.

Informația a fost confirmată pentru tv8.md de purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Maria Vieru și de avocatul fostului procuror anticorupție, Sergiu Moraru, care susține în continuare că clientul său e nevinovat și ar fi devenit victima unor reglări de conturi.

„A fost prima dată când măcar cât de puțin am fost auziți, în ceea ce am comunicat instanței, în ceea ce am reflectat că de fapt nu există nicio probă că Roman Statnîi a comis ceva ilegal. Ba din contra, toate actele prezentate până în prezent denotă că el a acționat conform legii, și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu conform legii. Iar ceea ce a încercat Procuratura, pe alocuri cu declarații care vin să încalce prezumția nevinovăției, codul de etică, este o vădită încălcare de lege. Vă veți convinge că Roman Statnîi nu a încălcat legea, iar ceea ce se întâmplă e reglare de conturi sau niște interese financiare ale acționarilor de la Natur Bravo, se încearcă a arunca cu pietre în Roman Statnîi care de fapt și-a exercitat atribuțiile de serviciu”, ne-a declarat la telefon avocatul Sergiu Moraru.

Statnîi a fost reținut pe 18 mai, iar complicele acestuia – conducătorul SA ”Natur Bravo”, a fost anunțat în căutare.

Oamenii legii, spune că cauza penală în care este vizat, a fost inițiată pe fapte ilegale și abuzive ale succesorilor cetățeanului rus la conducerea SA ”Natur Bravo”, care, prin intermediul procurorilor din cadrul Procuraturii Anticorupție, ar fi intrat în posesia bunurilor materiale ce-i aparțin.

Totul s-ar fi întâmplat în anul 2018, atunci când Procuratura Anticorupție i-a deschis un dosar penal, iar pentru ”a-l ajuta” să-și rezolve problemele de ordin juridic, au intrat în posesia a practic tuturor proprietăților pe care acesta le deținea, în valoare de peste 1,8 milioane de euro.

În concret, este vorba despre:
• un apartament în Londra (Marea Britanie) în valoare de 1,2 milioane de euro;
• imobile în orașul Krasdnodar (Federația Rusă) estimate la 130 mii euro;
• 120 de mii de euro – transmise în câteva rate,
• 365 mii euro – transferate de pe conturile bancare ale acestuia din Elveția în conturile indicate de către bănuți, care ulterior, au ajuns într-o bancă din stânga Nistrului.

Procuratura menționează că, toate proprietățile au fost transferate în timp ce cetățeanul Federației Ruse se afla în arest preventiv la Chișinău, negocierile și actele de transmitere a drepturilor de proprietate pe respectivele bunuri fiind efectuate și semnate atât în incinta Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, cât și în birourile Procuraturii Anticorupție.

 

 

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram