/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ Rânduri enorme la laboratoarele private. Oamenii fac cozi pentru a se testa la COVID-19

missing
24 iunie 2020, ora 21:46

Sute de oameni se adună zilnic lângă laboratoarele private din capitală pentru a se testa la coronavirus, chiar dacă achită pentru acest serviciu în jur de 700 de lei. În ultima perioadă, rândurile enorme au devenit o normalitate. Motivele pentru care vin să-și facă testele sunt diferite. Unii o fac pentru propria lor siguranță, dar și a familiilor, alții – pentru că vor să plece peste hotare. Până să intre în interior, persoanele trec și testul termometrului.

Natalia GHEȚU, REPORTERĂ TV8: „Testele la laboratoare private au devenit normalitate. Zilnic sute de oameni stau la coadă ca să fie testați. Acum este ora 11, iar în jur de 30 de persoane abia așteaptă să intre. ”

Printre ei este și acest bărbat din satul Milești, raionul Nisporeni. Spune că a făcut un drum lung că, la ora 7, să fie deja la ușa laboratorului.

„Pur și simplu am avut două zile temperatură și ca să mă conving că totul este în ordine să trec testul. V-ați izolat de familie? La mine copii sunt la Chișinău și pentru siguranță să trecem testul.”

Nerăbdătoare să facă testul la noul coronavirus este și această tânără.

„De cât timp așteptați? De la 8. Medicii se străduie ca rândul să treacă repede. Sper ca testul să fie negativ. Ce va determinat să faceți testul? M-a determinat contactul care l-am avut și nu am știu pentru că persoană nu a știut și a doua zi a fost testată pozitiv. La recomandarea medicului de familie, la prezentarea micilor simptome am venit să fac testul să fiu sigură pentru mine.”

Iar Pavel are nevoie de rezultatul testului pentru că pleacă în Belarus, iar la vamă este necesară confirmarea că este sănătos.

„Trebuie să  plec peste hotare. Pentru ca să trec granița în liniște trebuie să am rezultatul testului.”

Zilnic, în acest laborator sunt prelevate în jur de 300-400 de persoane. La intrare tuturor li se măsoară temperatura. În clădire, se muncește la foc continuu, o spune  Vasile Potoroacă. El a fost primul care, acum patru luni, a acceptat să preleveze probe. Asta deși mulți colegi au refuzat.

Vasile POTOROACĂ, COLABORATOR, INSTITUȚIE MEDICALĂ: „Eu din start am anunțat administrația că sunt disponibil să fac prelevări pentru depistarea Covid 19. Fiind singur acasă, am luat în considerație că există riscul să mă infectez, dar m-am gândit la colegi că mulți au copii, soți și să-I infecteze pe cei dragi nu este ok.”

Munca angajaților din laborator începe la 7.30, când afară așteaptă deja în jur de 30 de persoane. La fiecare două ore, specialiștii își schimbă echipamentul de protecție.

Vasile POTOROACĂ, COLABORATOR, INSTITUȚIE MEDICALĂ: „Echipamentul de protecție este călduros. Când ne dezbrăcăm echipamentul suntem uzi tot. Este foarte dificil să facem aceste colectări,  senzația de transpirație nu o poți șterge, necesitatea de sete și alte necesități fiziologice. Este nevoie de sacrificiu.”

Și pentru personalul medical testarea a devenit o rutină.

Vasile POTOROACĂ, COLABORATOR, INSTITUȚIE MEDICALĂ: „Noi suntem testați o data la trei zile. Așteptăm rezultatul. Până vine rezultatul stăm în izolare. Cu ajutorul domnului până cum toate testele au fost negative.”

Silvia MORGOCI, DIRECTOR MEDICAL: „Departamentul biologie moleculară este cel mai solicitat. Încep activitatea la ora 7 și  pleacă acasă după  miezul nopții după ce toate probele sunt înregistrate și trimise rezultatele pacienților pe poșta electronica.”

Cei mai multe dintre persoanele care vin să-și facă testul sunt cu nervii la pământ. Așa că pe lângă prelevarea probelor, lucrătorii medicali oferă și consultanță psihologică. Sunt și din cei care cred în teoriile conspiraționale.

Vasile POTOROACĂ, COLABORATOR, INSTITUȚIE MEDICALĂ: „Oamenii vin panicați probabil din lipsă de informare. Ceea ce ține de cipuri, 5G și trebuie fiecare pacient în parte să vorbești care este situația în realitate. Că evoluția tehnică nu are nimic cu noul virus. Este un virus care poate fi tratat cu ajutorul nostru și al pacientului.”

În prezent, testele pot fi efectuate în cadrul celor câtorva laboratoare publice, dar și în centrele private. Numărul probelor, dar și cazurile confirmate sunt raportate zilnic autorităților centrale.

Reporter: Natalia GHEȚU
Imagini: Oleg COZLOV

Zilnic sute de persoane se testează la Covid 19 la laboratoarele private

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram