/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Experții de la Transparency International, despre modificările la Legea BNM adoptate de către Guvern: „Prezintă aspecte sensibile”

missing
25 iunie 2020, ora 12:13

Experții de la Transparency International au analizat modificările făcute la Legea BNM, aprobate de către Guvernul de la Chișinău, și susțin că unele dintre modificările operate la lege prezintă aspecte sensibile și vin cu câteva recomandări în acest  sens.

Astfel, potrivit unei analize publicată de transparency.md, experții au identificat cinci aspecte sensibile și au formulat și câteva recomandări de care, potrivit lor, autoritățile ar trebui să țină cont:

Specialiștii menționează că unul dintre aspectele sensibile este faptul că „Proiectul aprobat de Guvern şi solicitat spre adoptare în regim de urgenţă Parlamentului, în esenţă, nu aduce atingere independenţei instituţionale a BNM, precum şi nu atentează la independenţa decizională a BNM în materie de politici monetare, supraveghere bancară sau alte competenţe legale. Proiectul, în esenţă, prevede doar obligativitatea recuperării de către BNM a mijloacelor achitate pentru servicii juridice şi de reprezentare legală de la persoanele condamnate prin decizii definitive ca fiind implicate în fraudarea sectorul financiar-bancar, din funcţie de angajat, adminsitrator sau membru în executivul BNM.

Tot aici, un alt aspect sensibil este faptul că „Pe de altă parte, prevederile de recuperare ulterioară a mijloacelor deja oferite de BNM unor companii sau birouri de servicii juridice/avocaţi va fi dificil de pus în aplicare. Dacă recuperarea se va dispune direct de la persoana vizată (actual sau fost angajat al BNM) – ar putea să nu existe resurse sau active care pot fi urmărite pentru recuperare. Din acese considerente, formula de compensare ulterioară de către BNM a cheltuielilor suportate de către persoana declarată nevinovată ar fi o posibilă soluţie de alternativă.

În acest context, potrivit experților, pentru o mai bună înțelegere a situației reale, ei susțin că „ar fi recomandabil ca BNM să facă publice informaţiile relevante despre cazurile în care atât BNM ca instituţie, cât şi angajaţii băncii au fost atacaţi în instanţă pentru deciziile acestora. Cine sunt ”atacatorii”, care sunt cauzele şi care sunt instituţiile/persoanele contractate de BNM pentru a reprezenta interesele propriilor angajaţi – aceste informaţii ar trebui să fie aduse la cunoştinţa publicului”.

Pe 17 iunie, principalele modificări cu privire la Legea BNM au fost înaintate și aprobate de către Guvern. Atunci, Guvernul a aprobat un amendament care prevede că angajații Băncii Naționale, care prin instanța de judecată vor fi declarați vinovați pentru faptul că și-au îndeplinit obligațiunile cu rea-credință și acest fapt a dus la prejudicii, vor returna instituției cheltuielile pentru procedurile penale, civile sau administrative intentate împotriva lor.

Amendamentul a fost adoptat, la o săptămână, după ce, într-o scrisoare adresată primelor persoane în stat, Fondul Monetar Internațional (FMI) și-a exprimat îngrijorarea față de proiectul de lege prin care Guvernul R. Moldova vrea să elimine unele facilități de care se bucură angajații BNM.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram