Partidul Socialiștilor declară că este categoric împotriva interzicerii oricăror simboluri asociate trecutului sovietic al Republicii Moldova. Precizarea vine după ce patru deputați socialiști au înregistrat în Parlament o inițiativă care prevede interzicerea folosirii mai multor simboluri fasciste, rasiste sau xenofobe, printre care este și „secera și ciocanul”. Autorii proiectului sunt socialiștii Vasile Bolea, Gaik Vartanean, Nichita Țurcan și Vitalii Evtodiev. PSRM anunță că proiectul va fi retras pentru revizuire.

Proiectul prevede „interzicerea răspândirii și utilizarea în spațiul public a simbolurilor fasciste, rasiste ori xenofobe, propagarea și utilizarea în scopuri politice a simbolurilor regimului comunist totalitar (secera și ciocanul și orice suport cu aceste simboluri), precum și promovarea ideologiilor totalitare, fasciste, rasiste și xenofobe și negarea Holocaustului, acțiuni care se sancționează în conformitate cu legislația în vigoare”.

De asemenea, proiectul prevede și aplicarea pedepselor pentru promovarea ideologiei totalitare, rasiste sau xenofobe.

Ulterior, PSRM a emis un comunicat de presă în care declară că nu are legătură cu acest proiect de lege. „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova declară că nu are legătură cu textul proiectului de lege Nr. 233, înregistrat la 11 iunie 2020, sub forma care a devenit publică. Deputații care au inițiat acest proiect de lege îl retrag pentru revizuire. Din motivul apariției acestui proiect de lege pe un site, în această formă, va face ca acesta să fie supus unor proceduri speciale”, se precizează în comunicat.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!