/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

/VIDEO/ Liber să crezi în tine! Consiliera cu dizabilități din Dolna care sparge stereotipurile

missing
29 iunie 2020, ora 20:40

Cel mai greu de depășit sunt barierele din mintea noastră, de asta este convinsă Elena Crîșmaru, care se numără printre cele nouă persoane cu dizabilități, care, anul trecut, au devenit consilieri locali. Deși este la primul ei mandat, femeia a reușit deja să renoveze oficiul medicilor din satul ei de baștină – Dolna. Iar, recent a obținut votul tuturor consilierilor locali, de altfel, toți bărbați, pentru a construi o rampă de acces în fața primăriei. Le va fi de folos nu doar persoanelor cu dizabilități din sat, aproape 50 la număr, dar și bătrânilor sau părinților care au copii mici. Diagnosticată din copilărie cu scolioză, ceea ce i-a afectat mersul, dar și creșterea, ai fi crezut că Elena abia de se mișcă. Însă, este exact invers. Datorită energiei de invidiat, nu stă locului și chiar ne-a fost greu să-i ținem pasul.

Eu vin deseori aici, sunt nevoită în halul acesta să urc, vă închipuiți cum urc așa scară”.

Pentru Elena Crîșmaru scările de la intrarea în primărie sunt greu de urcat. Femeia vine aici cel puțin o dată în lună, când este convocat consiliul sătesc. De toamna trecută, este consilieră în localitatea Dolna, de altfel este singura femeie care deține această funcție. Face echipă cu opt bărbați, dar glasul ei se aude cel mai tare, ne spune ea zâmbind. A candidat ca independentă și a decis să se implice pentru a rezolva problemele persoanelor cu disabilități, dar și ale celor în etate. Însă, activitatea în folosul societății a venit la pachet și cu o mulțime de provocări.

ELENA CRÎȘMARU: „Nu-i chiar atât de periculos, trebuie să fii mai puternică, să treci acele baricade și să nu-ți fie frică”.

Reușește să le depășească, pentru că a fost pregătită să intre în sfera publică de cele mai bune experte în acest domeniu, printre care Liliana Palihovici și Olga Nicolenco, având acum și o asociație a ei. În vârstă de 36 de ani, Elena este una dintre cele 47 de persoane cu dizabilități din satul Dolna. Din copilărie, duce o luptă nemiloasă cu scolioza, care a avansat deja până la stadiul IV, timp în care a trecut prin mai multe operații. Din cauza problemelor la coloană, și picioarele i-au fost afectate, stângul fiind mai scurt cu 10 centimetri.

ELENA CRÎȘMARU: „Dacă nu ar fi această încălțăminte ortopedică, mie mi-ar fi foarte greu, de aceea, această încălțăminte este foarte comodă pentru mine. Sunt nevoită să mi-o fac la comandă, nu la uzina de protezare”.

Deși nu-și poate îndoi spatele deloc, Elena are o grădină de invidiat, pe care o îngrijește împreună cu mama ei.

ELENA CRÎȘMARU: „Uneori vin în grădină, mai lucrez căteva rânduri de roșii sau flori, când văd că am obosit, mă odihnesc,  apoi în casă mai scriu câteva demersuri, acte, seminare online”.

Nici atunci când se odihnește nu stă locului. Croșetează diferite lucruri, în mare parte la comandă, iar printre clienți sunt și reprezentanți ai ambasadelor. Acum, își face o bluză doar pentru ea.

ELENA CRÎȘMARU: „Este ca guleraș mai întâi, iar pe urmă, cam așa, aici vor începe mânecile prinse din părți, apoi, în jos, pornește o bluză”.

Și dacă în curtea ei se simte ca peștele în apă, atunci când are drum prin sat încep greutățile. Prima provocare este drumul de lângă casa sa. Răzmuiat și spălat de ploi, acesta este, deseori, impracticabil. A cerut bani de la Ministerului Economiei, iar autoritățile centrale i-au răspuns că strada va fi reparată, însă doar în varianta albă și tot nu se știe când mai exact. Mult mai ușor i-ar fi dacă ar avea o mașină.

ELENA CRÎȘMARU:Nu-mi permite buzunarul și cu indemnizația cu care noi supraviețuim… -Dar v-ați dori o mașină? Da, desigur. Sincer să fiu, aș vrea chiar să șofez, de sine stătător, că este această posibilitate”.

În cele opt luni de când este consilieră în sat, Elena a reușit deja să obțină bani pentru reparația oficiul medicilor de familie. Clădirea arăta dezastruos, cu tavanul distrus și fără încălzire în interior. Nu era nici rampă de acces. Și-a pus acest proiect în capul listei pentru că a trăit pe pielea ei aceste probleme.

ELENA CRÎȘMARU: „Cînd veneam la tratament, peretele era foarte aspru, când mă sprijineam de perete, eram însângerară mereu”.

Acum, tot datorită implicării ei, pe treptele primăriei va apărea o rampă de acces, fiind deja alocați bani cu votul tuturor consilierilor prezenți la ședință. Următorul proiect este amenajarea intrării la oficiul poștal și la muzeul din sat. Când își va vedea proiectele realizate, își propune să reabiliteze trotuarele, apoi va ajunge să discute și despre gazificarea locuințelor. Speră să le reușească pe toate, pentru că în față i-au mai rămas încă trei ani de mandat.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram