/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și spioni deghizați în mecanici. Abrams, retrase de pe linia frontului

/VIDEO/ Convenția Primarilor pentru Climă și Energie oferă autorităților locale oportunități de accesare a finanțărilor pentru proiecte de energie regenerabilă

missing
01 iulie 2020, ora 20:03

Uniunea Europeană este un lider în energia regenerabilă, precum și a abordării schimbărilor climatice. Iar pentru a face față provocărilor de mediu și a reduce emisiile de gaze, a fost lansată Convenția Primarilor pentru Climă și Energie, care vine în ajutor Autorităților Publice locale, inclusiv din țara noastră în realizarea proiectelor de dezvoltare durabilă.

VICTOR PARLICOV, EXPERT NAȚIONAL „CONVENȚIA PRIMARILOR PRIVIND CLIMA ȘI ENERGIA”: „Schimbările climatice oricum vin. Ele se întâmplă și ne vor afecta pe toți sub o formă sau alta și noi de pe acum trebuie să ne gândim cum să ne pregătim de ele, de acum trebuie să luăm măsuri ca să trăim, pe viitor, în niște localități mai bine pregătite. Convenția Primarilor este una din platformele unde puteți beneficia nu doar de suport de consultanță pe domeniul acesta, dar inclusiv de o rețea de contacte prin care puteți să comunicați cu alți semnatari”.

Convenția oferă mai multe oportunități de finanțare a proiectelor de Eficiență Energetică primăriilor care dețin un plan de acțiuni bine definit prin care vor îndeplini obiectivele Convenției.

VICTOR PARLICOV, EXPERT NAȚIONAL „CONVENȚIA PRIMARILOR PRIVIND CLIMA ȘI ENERGIA”: „Deci, Consiliul Local confirmă că localitatea aderă la obiectivele Convenției Primarilor și în special, în prezent asta este reducerea cu 30 la sută emisiilor de CO2 până în anul 2030”.

Orașul Călărași a aderat la Convenția Primarilor în anul 2010, iar până în prezent a beneficiat de un suport semnificativ din partea Uniunii Europene.

ION OLARI, PRIMARUL ORAȘULUI CĂLĂRAȘI: „Acest proiect a fost în valoare de 1 milion 258 de mii de euro. În grădinița respectivă folosim trei tipuri de energie: solară, încălzire geotermală și panouri solare. Ne permite să avem economie până la 90 la sută în comparație cu o grădiniță standard”.

Iar astăzi orașul Călărași pregătește un proiect de eficiență energetică de amploare.

ION OLARI, PRIMARUL ORAȘULUI CĂLĂRAȘI: „Acest proiect are o lungime de 21 km de iluminat stradal modern. Economiile vor fi între 40 și 50%”.

Convenția Primarilor privind Clima și Energia a fost lansată în anul 2008 în Comunitatea Europeană și numără șapte mii de funcționari din 57 de țări. Până astăzi, din Republica Moldova au aderat circa 50 de localități.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram