/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Escrocherii la stațiile PECO? Zeci de șoferi se plâng că sunt mințiți la benzinării

missing
01 iulie 2020, ora 21:05

Tot mai mulți șoferi se plâng la Protecția consumatorului, invocând că sunt furați la pompele de alimentare cu petrol. Plătesc pentru o cantitate, dar primesc mai puțin. Anul trecut, de exemplu, la agenție au fost înregistrate 40 de petiții de acest gen, în urma cărora au fost efectuate 30 de controale. Am încercat sa aflam și opinia reprezentanților asociației petroliștilor, dar nimeni nu a răspuns la telefon.

Mai mulți șoferi, cu care am discutat în trafic, spun că au fost trași pe sfoară, cel puțin o dată, în stațiile peco: „Au fost cazuri. Lăsăm și noi pe seama autorităților, poate se vor autosesiza”; „-Da, a fost așa ceva. -Și ce ați făcut în așa caz? -M-am adresat la proprietarul benzinăriei, dar a spus că nu poate să fie așa ceva. –Și la protecția consumatorului, nu v-ați adresat? Știți cum e la noi… acuș, acuș, parcă vrem, dar se întâmplă ceva și uităm”.;  „Posibil. – Nu credeți că ar putea fi rezolvată această problemă?–La noi în țară cred că nu”, spun șoferii.

Deși în viața de zi cu zi, astfel de situații par să se întâmple des, multe rămân nesoluționate pentru că șoferii fie se înțeleg pe loc, fie cer explicații de la administratorii stațiilor peco. Autoritățile din acest domeniu spun că există o marjă de eroare, admisă de către legislație. Mai exact, la fiecare 10 litri ar putea fi o diferență de 50 de mililitri în plus sau în minus. Proprietarii de mașini mai trebuie să știe că au dreptul să ceară certificatul de verificare metrologică, ce necesită să fie actualizat de două ori pe an. Între timp, numărul reclamațiilor din partea șoferilor, pe alimentarea eronată la pompă, este mai mare.

Tatiana Barac, șef serviciu, APC: „Pe perioada anilor 2019-2020, în adresa agenției au fost adresate 40 de petiții, dintre care au fost efectuate 31 de controale. La 11 stații de alimentare cu combustibil a fost constatat faptul că eroarea distribuitorului de combustibil depășește limitele admisibile, în minus. Sunt foarte multe apeluri telefonice la care se plâng consumatorii că deservirea nu este pe măsură sau au dubii la alimentarea de combustibil”.

În anii precedenți, oamenii legii au făcut descinderi la unele stații peco pentru a depista dacă sunt sau nu înșelați clienții, oferind un volum mai mic de combustibil decât cel achitat.

„Noi putem să vedem că nivelul 20 de litri este aici, la moment nici nu vedem nimic, deci ca să vedem care este cantitatea care nu se ajunge, vom adăuga încetișor până la nivelul respectiv. Acum suntem la nivelul de 20 și putem să vedem pe afișor sus că plus încă 0,59 aproximativ 600 de mililitri”.

Agenția pentru protecția consumatorului îi atenționează pe șoferi că au dreptul să ceară actele de conformitate, dar să și insiste la verificarea imediată a pompei de combustibil, în cazul în care consideră că au fost înșelați.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram