/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

/VIDEO/ Liber să crezi în tine! Istoria unei familii care în doar nouă luni s-a îmbogățit cu tocmai șapte copii

missing
02 iulie 2020, ora 22:33

În doar nouă luni, familia despre care vorbim în reportajul de astăzi, s-a îmbogățit cu tocmai șapte copii. Primii frați, un băiat și două fete, au fost luați prin tutelă, acum aproape un an. Iar ultimii copii care au ajuns în familia Ignatov, după Anul Nou, sunt patru la număr. Cel mai mic dintre frați are abia anul, iar cel mai mare – o fetiță – puțin peste trei. Ca să-i poată lua în familie pe cei mici, femeia, pe nume Svetlana, a trebuit să devină asistentă parentală. A decis să adopte copii după ce a pierdut o sarcină în stadiu avansat. Și, pentru că fetița ei voia foarte mult o surioară mică de tot, împreună cu soțul, au pornit în căutarea ei.

Familia Ignatov locuiește într-un sat din raionul Ștefan Vodă. Într-o casă modestă, dar ordonată și cu mușcate la ferestre, își duc traiul nouă copii, părinții lor și bunica. În ziua în care le-am trecut pragul, ne-au întâmpinat ca la carte. Toți erau dichisiți în cele mai îngrijite haine și, obișnuiți cu regulile, formaseră un semicerc în jurul maturilor. Cel mai mare dintre ei este Cristi, băiatul din prima căsnicie a Svetlanei, apoi urmează Anatol și surorile sale, care au ajuns în familie la început de an școlar. Cei trei frați au fost luați de la mama lor biologică, în familia căreia beția era o normă, iar mâncarea și curățenia – un vis.

„Din prima zi, au început aștia mari să zică mama, tata. Apoi, când i-am luat pe cei mici, ei tot aud: mama, tata, și toți ne zic așa”, a spus Svetlana Ignatov.

Soții au început să-și mărească numărul de copii după ce a trecut printr-o tragedie. În timp ce se afla în luna a opta de sarcină, femeia a pierdut bebelușul, în urma unei cure de tratament. Cuplu avea deja o fetiță a lor, iar micuța aștepta cu nerăbdare să aibă cu cine se juca. Întrebările ei despre unde este copilașul din burta mamei le răscoleau durerea.

„Am avut cu totii un foarte mare stres. Nu ne puteam liniști. Ne-am dus să luăm un nou născut. La moment nu era. Am intrebat poate sunt două fetite, mai mărisoare, dacă nu sunt mici. Ne-au spus că sunt două fete, dar au și un frate. Nici nu ne-am gândit, am zis deodată că îi luăm pe toți trei”.

Însă, după câteva luni a fost telefonată de asistenta socială care a întrebat-o dacă ar fi gata să devină mamă pentru încă patru frați, printre care și o pereche de gemeni. Era luna ianuarie când cei mici au ajuns în familia Svetlanei direct din spital, acolo i-a abandonat mama lor.

„Când i-au adus erau și fără haine, bolnavi, dar în două săptămâni i-am pus pe picioare pe toți. Când ne-am dus la control cu dânșii peste două săptămâni s-au mirat și doctorii”.

Ca să-i poată lua acasă, Svetlana a trebuit să devină asistentă parentală, cu acte în regulă, profesie care a apărut în Republica Moldova acum aproape 20 de ani, ca o soluție pentru ca cei mici să crească în familii pregătite să le ofere grijă și înțelegere. Pentru munca depusă, autoritățile locale îi achită în jur de trei mii de lei lunar, iar pentru fiecare copil este alocată suplimentar în jur de o mie 400 de lei, care trebuie să ajungă pentru hrană, medicamente sau haine. Svetlana își laudă nu doar copiii, dar și cu florile de cameră, pe care le vinde în satele vecine.

„Asta-i caleus, ea se face tare mare, tufoasă. E decorativă floarea”.

„Împărțim așa, cum ne ajunge, ca să fim sătui. Cu așa bani nu chiar poți să îți permiți toate cele. Dar suntem mulțumiți cu ce este, că nu i-am luat pentru bani. I-am luat ca să avem grijă de ei, că tare mi-a fost milă de dânșii”.

Lui Anatol, care a terminat recent clasa a 6-a, cel mai greu i-a fost să se acomodeze cu noua școală. Ne-a spus că anume în instituțiile de învățământ simte cel mai mult ce înseamnă să provii dintr-o familie problematică. Acum, pentru că deja este oficial în vacanță, își căută de treabă pe lângă casă și, din când în când, se gândește la viitorul său. Au fost vremuri când voia să devină avocat, iar de ceva timp se visează fotbalist, așa ca idolul său – argentinianul Lionel Messi. Deocamdată, bate mingea printre pietrele din drum, asta dacă nu trebuie să o ajute pe mama sa.

Aici niciodată nu ne-au bătut. Da, când am fost răi, ne-au ținut câte o morală. Dar asta și trebuie”, a spus Anatol.

Cel mai des băieților le ține morală capul familiei, Ruslan. De puțin timp, bărbatul s-a angajat la o școală auto, în calitate de instructor. Ziua și-o petrece lângă elevi, iar serile – în mijlocul copiilor.

„Dacă vrea să fie stimat, el trebuie mai întâi să se învețe a stima, si apoi o sa fie si el stimat – un bărbat adevărat. Cu probleme de genul: să strice, să fure, asta nu e corect”, a declarat Ruslan.

Familia Svetlanei, de altfel ca și familiile tuturor asistenților parentali, unde ajung copii, este monitorizată de autorități, care sunt obligate să se asigure că minorii nu înfruntă lipsuri, sunt bine îngrijiți și nu sunt agresați. Frații luați prin tutelă vor rămâne în familia Svetlanei până vor atinge majoratul. Cei mici însă se află aici temporar, urmând să afle dacă mama lor îi vrea înapoi și, cel mai important, dacă are condiții suficiente pentru a le oferi grija de care au nevoie.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram