/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

După perchezițiile de ieri de la fostul sediu al PDM a fost reținut șeful departamentului IT care lucra cu Plahotniuc

03 iulie 2020, ora 12:44

Șeful Departamentului IT al Partidului Democrat (PDM), care activa pe vremea lui Vlad Plahotniuc, a fost reținut în urma perchezițiilor care au avut loc ieri la fostul sediu al democraților, anunță reprezentanții Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Procurorii au percheziționat și casa, și mașina suspectului. De asemenea, oamenii legii au ridicat de la fostul sediu al PDM tehnică de calcul și alte bunuri. 

„Persoana reținută preventiv este șeful departamentului IT al PDM, el fiind bănuit de favorizarea și participarea activă la activitatea organizației criminale organizate, conduse de fostul lider PDM. Toate activitățile s-au desfășurat în cadrul investigațiilor efectuate de procurori pe unul din dosarele vizând frauda bancară, în care este documentată inclusiv și activitatea organizației criminale, conduse de ex-liderul PDM, Vladimir Plahotniuc”, se menționează într-un comunicat al PCCOCS.

Procurorii spun că aceste percheziții erau planificate de mai mult timp, însă instanțele de judecată le-au respins solicitările: „După mai multe amânări, demersul procurorului cu privire la autorizarea efectuării percheziției la fostul sediu PDM a fost respins de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana. Considerând refuzul ilegal, procurorii l-au contestat la Curtea de Apel Chișinău, care, la fel, ne-a respins demersul.

Între timp, în cadrul acțiunilor de urmărire penală și măsurilor speciale de investigație, procuratura a aflat despre evacuarea din fostul sediu PDM a bunurilor care au relevanță pe dosar, fapt ce a determinat ca procurorii să intervină imediat, în baza ordonanței emise în baza art.125 alin.(4) Cod de procedură penală, într-un caz ce nu suferă amânare”, menționează procurorii.

„Deoarece procedurile legale nu ne permit să mai contestăm deciziile judecătorești menționate și, respectiv, ele sunt în vigoare, Procuratura nu le va critica acum, deși sunt suficiente rezerve față de prestația unor colegi magistrați care nu ne-au permis să percheziționăm ”nucleul organizației criminale”, motivând că Procuratura ”nu investighează o infracțiune pe urme fierbinți și nu se cunoaște dacă această faptă este sau nu consumată”, recomandându-le procurorilor ”administrarea probelor pe alte căi decât percheziția, în special, prin cereri de comisie rogatorie către alte state”, se mai spune în comunicat.

Din spusele reprezentanților PCCOCCS, instanța a indicat că nu vede legătura între societatea comercială care este proprietarul juridic al acestui imobil cu infracțiunile investigate și cu Vladimir Plahotniuc, asta deși, după părăsirea acestei locații de către PDM, toate oficiile, mobilierul, alte bunuri și atribute ale PDM continuă să rămână intacte, nimeni neîndrăznind să atenteze la ele.

„Activitatea organizației criminale, conduse de Vladimir Plahotniuc și ”frauda bancară”, ca una din părțile ei componente, sunt printre cele mai complexe cauze pe care le-a anchetat vreodată Procuratura și printre cele mai relevante din punct de vedere financiar pentru întreaga societate. Anume aceasta ne face să avem așteptări ca toate instituțiile statului, inclusiv sistemul judecătoresc, prin unii reprezentanți, dacă nu ne ajută în acest proces, atunci cel puțin să nu ne împiedice la fiecare pas”, mai spun cei de la PCCOCS.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram