/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

ONG-urile de media cer PG să verifice legalitatea acțiunilor SPPS în raport cu jurnalista TV8, Mihaela Dicusar

03 iulie 2020, ora 15:59

Organizațiile neguvernamentale de media condamnă acțiunile abuzive ale Serviciului Protecție și Pază de Stat (SPPS) în raport cu jurnaliștii care își exercită profesia în spațiul public și în timpul unor evenimente de interes public. În acest context, cer Procuraturii Generale să verifice legalitatea acțiunilor SPPS față de reportera TV8, Mihaela Dicusar, bruscată de agenți în timp ce încerca să le pună întrebări lui Dodon, Greceanîi și Chicu. 

„Aplicarea forței fizice pentru a împiedica accesul la persoanele oficiale al jurnaliștilor legitimați, aflați în exercițiul funcției, reprezintă un derapaj antidemocratic inadmisibil. Reamintim că nu este primul caz când colaboratorii Serviciului Protecție și Pază de Stat își depășesc în mod clar atribuțiile în raport cu reprezentanții mass-media”, se menționează în declarația ONG-urilor de media.

Organizațiile semnatare dezaprobă afirmațiile speculative ale președintei Parlamentului Zinaida Greceanîi care calificat incidentul din 2 iulie 2020 ca o provocare și o îndeamnă să-și reconsidere poziția și să manifeste o deschidere reală, nu declarativă, față de profesioniștii media, răspunzând la toate întrebările jurnaliștilor, inclusiv la cele incomode.

„Totodată, facem apel către oficialii de rang înalt să nu admită excesul de zel al colaboratorilor SPPS”, spun reprezentanții ONG-urilor.

Semnatarii declarației consideră că declarația de presă a SPPS din 2 iulie 2020, conform căreia „afirmațiile precum că „un ofițer SPPS a bruscat presa” nu corespund realității, or, ofițerul SPPS în niciun caz „nu a bruscat sau împins” jurnalistul” reprezintă o încercare stângace de a justifica excesul evident de forță fizică, confirmat de înregistrarea video de la locul evenimentului.

„Cerem SPPS să renunțe la astfel de practici abuzive pe viitor și să-și instruiască colaboratorii în acest sens. Reamintim SPPS că această structură finanțată din bani publici trebuie să apere demnitarii de pericole fizice, nu de întrebările jurnaliștilor, iar împiedicarea intenționată a activității mass-media este o faptă prevăzută de articolul 180 prim al Codului Penal al Republicii Moldova”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram