/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și alerta ISW. Ucraina a retras tancurile Abrams de pe linia frontului

/VIDEO/ Pandemia de COVID-19 lovește dur în organizatorii de evenimente. Ce spun aceștia

missing
03 iulie 2020, ora 08:25

Organizatorii de evenimente din țară bat alarma. Aceștia susțin că restricțiile impuse în contextul pandemiei de COVID-19 i-au adus în prag de faliment. Deși nu sunt organizate evenimente din luna martie, impozitele și chiria trebuie achitate la timp. Salariații din această industrie se află în somaj tehnic și nu știu când vor reveni la muncă. Contactați de TV8, responsabilii de la Ministerul Economiei au declarat că nu dețin o statistică a oamenilor de afaceri, care au solicitat ajutor de la stat.

Organizatorii de evenimente publice susțin că au fost afectați dur de pandemia de coronavirus. Chiar dacă și-au sistat activitatea încă din luna martie, aceștia nu au fost scutiți de la plata impozitelor și a chiriei, iar angajații stau în șomaj tehnic. Astfel, au ajuns în pragul falimentului.

SVETLANA FAINA, ORGANIZATOARE DE EVENIMENTE: „- La moment suntem 6 angajați, nu este disponibilizat nimeni. Suntem în șomaj tehnic, dar oricum 50% din salariu trebuie să îl achit. Dar bani nici pentru astă jumătate nu avem.”

VALENTINA DOBROVOLSCHI, FONDATOARE, COMPANIE DE COMUNICARE: „- Necătând la faptul că încă nu am revenit la normal, am fost nevoiți să achităm impozitul pentru venit în avans.”

Mai mult, ei susțin că nici amânarea plății ratelor la credite, pe perioada crizei, nu-i salvează, întrucât, odată cu ridicarea stării de urgență, vor fi nevoiți să le achite. Mai mult, băncile refuză să le ofere credite noi, în condițiile în care au altele vechi, neachitate.

ANDREI FAINA, ORGANIZATOR DE EVENIMENTE: „ Împrumutăm de la copii.”

VALENTINA DOBROVOLSCHI, FONDATOARE, COMPANIE DE COMUNICARE: „- Foarte dur. S-au redus la zero toate evenimentele, toate veniturile pentru primele două luni, martie și aprilie, după care au început să se miște un pic lucrurile, dar asta înseamnă 10% din venituri.”

Pandemia COVID-19 a afectat nu doar organizatorii de evenimente, dar și pe cei care organizează călătorii în țară și peste hotare.

RADU ȚURCAN, GHID MONTAN: „-Activitatea mea a fost blocată total, nu am cum să organizez grupe. E imposibilă ieșirea din țară spre România sau orice altă țară din Europa, fără carantină obligatorie.”

Chiar dacă se află într-o situație financiară dificilă, Radu spune că nu va solicita ajutor de la stat. Și asta pentru că: „cu siguranță sunt domenii mai prioritare pentru Republica Moldova și nici în top 5 nu este turismul.”

În cazul în care criza se va prelungi, Radu este gata să se reprofileze. Dar, există riscul ca multe obiective turistice să rămână în paragină. Ghidul crede că perioada de pandemie va schimba și profilul turiștilor, iar moldovenii vor alege să călătorească mai mult prin țară.

Pentru a atrage atenția autorităților, organizatorii de evenimente s-au aliniat, zilele trecute, campaniei europene Light of Night 2020, lansată în Germania.

Concomitent cu alte 7000 de clădiri din mai multe țări europene, preț de câteva ore, Sala cu Orgă, Arcul de Triumf şi Teatrul Naţional Mihai Eminescu au fost iluminate în roșu.

SVETLANA FAINA, ORGANIZATOARE DE EVENIMENTE: „- Eu tare sper ca să ne alipim cei de aici și să facem un eveniment, unde să fie roșie toată Moldova, pentru că îmi dau seama că sunt foarte mulți în domeniul asta.”

Contactați de TV8, responsabilii din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii Drumului ne-au declarat că, în prezent, nu există o statistică a oamenilor de afaceri, care au apelat la ajutor de la stat, de la începutul pandemiei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram