Deputatul Partidului „Pro Moldova” Sergiu Sârbu a depus o sesizare la Curtea Constituțională a Moldovei (CCM) în care a solicitat Înaltei Curți să se expună expres dacă deputatul este în serviciul poporului sau în serviciul unui partid. Sesizarea este depusă în cazul în care deputatul Ștefan Gațcan ar fi fost impus să renunțe la mandat.

„Am solicitat Înalte Curți să interpreteze Constituția, să se expună asupra posibilităților de exercitare a presiunilor față de un deputat pentru a renunța la mandat. Cum se încadrează aceasta cu principiile constituționale a independenței mandatului, votului, opiniilor și principiului neadmiterii unui mandat imperativ”, a declarat Sergiu Sârbu.

Alesul poporului a spus că va solicita Înaltei Curți să verifice în regim de urgență acest caz. „Vom depune această sesizare ca Înaltea Curte să vină în apărarea independenții Parlamentului și deputaților care au opinii divergente”, a punctat Sârbu.

Ștefan Gațcan a devenit deputat în luna martie a acestui an, fiind ales pe circumscripția uninominală Hâncești. Marți, 1 iulie, acesta a anunțat că părăsește fracțiunea PSRM și că aderă la „Pro Moldova”. Miercuri, 2 iulie, însă, acesta și-a depus mandatul, despre acest lucru anunțând Corneliu Furculiță, un fost coleg socialist.

Gațcan este de negăsit de marți seară, de când are telefonul închis. Deputații „Pro Moldova” și alți politicieni au mers la Președinție unde au cerut să fie asigurați că Gațcan e în siguranță, dar nu au fost lăsați să intre, între ei și poliție având loc îmbrânceli.

Ștefan Gațcan a plasat pe pagina sa de Facebook o înregistrare video dintr-o plantație de viță de vie, în care spune că este bine, dar că are nevoie de o perioadă de reabilitare.

Ulterior, a mai fost publicată o înregistrare video în care Ștefan Gațacan a spus că benevol a renunțat la mandatul de deputat, nu a fost secretat și că este într-o perioadă de reabilitare psiho-emoțională.

De cealaltă parte, Procuratura Generală a confirmat recepționarea plângerii semnate de către deputatul Ștefan Gațcan, în care acesta îi reclamă pe deputații socialiști că l-au impus să renunțe la mandat.

La moment, Ștefan Gațcan s-ar afla în România.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!