Guvernul Chicu vrea să-și responsabilitatea pentru un pachet de legi care include și rectificarea bugetului. Expertul Transparency International Moldova, Veaceslav Negruță, susține că rectificarea bugetară nu are acoperire financiară. Însă, potrivit lui, aceasta s-ar face cu scopul ca Guvernul să-și forțeze propria demitere. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu la Europa Liberă.

„Problema acestei asumări de răspundere este faptul că, în primul rând, nu au fost luate în calcul ultimele evoluții macroeconomice. Deci, noi avem toate semnalele clare de la Fondul Monetar vizavi de evoluția ulterioară, prognozele sunt mult mai proaste, respectiv în Republica Moldova nu a fost recalculată sau luată în calcul o tendință mult mai proastă vizavi de creșterea Produsului Intern Brut și, respectiv, având în vedere evoluții mai proaste, rectificarea de buget, în cazul de față prin această asumare, trebuia să prevadă inclusiv, în primul rând, revizuirea veniturilor la buget”, afirmă Negruță.

Potrivit lui, veniturile așa cum sunt ele prevăzute în această asumare de răspundere ar trebui să fie diminuate și, respectiv, partea de cheltuieli ar trebui să fie ajustată la capacitățile de colectare a veniturilor proprii. „Veniturile nu au fost ajustate la noile prognoze economice pe care urma Ministerul Economiei, guvernul să le ajusteze”, susține expertul.

Negruță mai spune că rectificarea de buget prin asumare de răspundere este una grăbită și în mod normal urma să fie prezentată în Parlament, totuși potrivit lui există o explicație de ce Executivul a „boțit” această asumare:

„De ce a torpedat guvernul această asumare de răspundere, explicația unică pe care eu o văd, eu zic că e vorba de o parte a agendei electorale a președintelui Dodon, care forțează nota pentru: 1. a-și puncta anumite puncte electorale în campania aceasta electorală și 2. nu exclud, pentru a scoate de sub lovitură sau a retrage, sau a oferi un exit propriului guvern, care, la acest moment, prezintă o povară pentru președintele Dodon, care nu are cum să critice propriul guvern, dar el are nevoie de linii de atac în ultimele patru luni de până la alegeri”, afirmă Negruță.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!