Grupul Pro Moldova a ieșit deja în stradă, în încercarea de a colecta cât mai multe semnături pentru demiterea lui Igor Dodon. În trei locații din capitală au fost montate corturi, unde oamenii sunt îndemnați să semneze. Acțiunea politică însă i-a lăsat indiferenți pe majoritatea trecătorilor. Cei care susțin demisia președintelui l-au acuzat pe șeful statului că nu respectă legile și că nu a mișcat un deget de când se află în funcție. Astăzi, Președinția nu a comentat această acțiune.
„O să semnați petiția? Ține-l pe Dodon”.
Deși era la amiază, iar cortul a fost instalat în una din cele mai aglomerate intersecții din oraș, puțini oameni se apropiau să semneze petiția pentru demisia președintelui. Majoritatea trecea indiferentă sau ignora îndemnurile voluntarilor. Unii chiar i-au luat la rost pe organizatorii acestei acțiuni.
„Dați-l jos pe unul, dar nu-l aduceți pe celălalt. Cel mai mare bandit că l-aș trăsni cu ceva”.
În cele aproape 40 de minute cât echipa noastră s-a aflat lângăcort, doar șase persoane s-au arătat interesate.
„Numărul semnăturilor e cu mult mai mare. -Azi câte persoane au semnat? -În jur de 100 de oameni”.
Oamenii care au semnat petiția prin care se cere demisia lui Igor Dodon îl acuză de toate relele pe șeful statului.
„Nu face nimic prin Chișinăul acesta, de când e el, e bardac”.
„Nu respectă Constituția, libertatea oamenilor, lucruri esențiale pentru un președinte”.
„Iată uitați-vă cum stau aici pe stradă cu cerutul, de lucru nu avem nimic. Încă puțin și eu sunt pensionară, dar ce o să am? Nimic”.
Iar o femeie, deși semnase deja petiția, s-a cam încurcat când am întrebat-o despre rostul acțiunii.
„Să fie eliberat domnul Dodon, că atâta rătăceală în Parlamentul ăsta nu trebuie să fie. Trebuie să fie un om ales normal, un om care ține cu oamenii. -De unde să fie eliberat Dodon? -Din Parlament, din deputat, cum e ales el”.
Între timp, tinerii împărțeau și pliante trecătorilor. Absolut gratis, ne-au spus.
„Este doar o acțiune de voluntariat”.
Pentru tipărirea pliantelor și a altor materiale promoționale, Pro Moldova ar fi cheltuit doar câteva mii de lei, și aceștia adunați de la deputați, afirmă Sergiu Sârbu.
SERGIU SÎRBU, DEPUTAT, GRUPUL PRO MOLDOVA: „Cheltuielile sunt minime deoarece lucrează voluntari. -Oricum am văzut pliante tipărite, cartonașe. -Este vorba de doar câteva mii de lei. Noi, personal, am acoperit aceste cheltuieli, deputații ca persoanele fizice”.
Și site-ul creat special pentru această acțiune nu a costat practic nimic, ne-a mai asigurat deputatul, care recent spunea că a fost făcut tot de voluntari. Aici se află și o petiție online, ce acumulase deja peste 1500 de semnături.
Pe site este și jocul virtual în care oamenii trebuie să-l ajute pe președinte să prindă cât mai multe pungi negre.
Indiferent de câte semnături vor fi adunate, președintele nu poate fi demis în acest mod. Constituția spune că șeful statului poate fi suspendat dor cu voturile deputaților și demis în baza unui referendum.
NICOLAE OSMOCHESCU, FOST JUDECĂTOR CONSTITUȚIONAL: El este ales de electorat, deci eliberarea lui poate fi numai și numai prin procedura de impacient, inițiată de Parlament și de referendum. Atât. Alta nu există.
Astăzi, purtătoarea de cuvânt a președintelui nu ne-a răspuns la telefon pentru un comentariu. Zilele trecute însă, Președinția spunea că astfel de campanii nu sunt altceva decât o încercare disperată a grupurilor oligarhice din Parlament de a prelua din nou țara în captivitate.
Ieri, Curtea Constituțională a decis că alegerile parlamentare anticipate nu pot avea loc în aceeași zi cu cele prezidențiale. Totuși, conform legii, șeful statului are tot dreptul să-și dea demisia, însă atribuțiile vor fi preluate de președintele Parlamentului sau de către prim-ministru.