/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

/VIDEO/ Când se redeschid grădinițele? Șefii de direcții au pornit să inspecteze instituțiile

missing
09 iulie 2020, ora 20:43

Grădinițele din Capitală s-ar putea redeschide pe data de 20 iulie, însă vor putea primi, doar jumătate dintre copiii pe care i-au avut până acum, din motive de securitate. Cel puțin acesta este planul autorităților locale, în cazul în care starea de urgență în sănătate va fi ridicată pe 15 iulie. Până atunci a rămăs puțin timp, așa că șefii de direcții au pornit să inspecteze instituțiile. Încălcări, ce-i drept, nu au depistat. Toate sunt dotate cu dezinfectanți și echipamente de protecție. O adevărată problemă, însă, este faptul că în 22 de grădinițe nu există asistenți medicali.

De câteva zile, șefii direcțiilor de educație au pornit să verifice dotarea grădinițelor cu termometre digitale, soluții dezinfectante și chiar și covorașe antiseptice. Pe toate le-au găsit la locul lor, iar directorii de instituții ne-au povestit că au început și reamenajarea sălilor, pentru a asigura păstrarea distanței sociale. Mesele, de exemplu, au fost mutate la distanțe mai mari, iar la fiecare va sta doar câte un copil.

ANA GUȚU, DIRECTOARE, GRĂDINIȚA NR. 137: „Așa o să fie, zece copii. Până acum, în această grupă de creșă, erau 20 de copii”.

Grădinițele au mai primit câte 160 de măști, 200 de perechi de mănuși și viziere. Acestea însă vor fi purtate doar de educatori. Recent ANSP s-a pronunțat împotriva măștilor pentru copii.

ANA GUȚU, DIRECTOARE, GRĂDINIȚA NR. 137: „O să folosească săpun și apă, de mănuși nu mai e nevoie”.

În schimb, păstrarea distanței sociale între copii rămâne o condiție obligatorie, dar imposibilă de realizat, spun educatorii.

„Cât de real este pentru copii să respecte distanța socială, mai ales că se joacă, aleargă? – Pentru cei măricei e mai bine, dar pentru cei mici, practic imposibil. Nu îi vom putea cuprinde, ajuta cum era până acum, dar ne vom strădui”.

Și la alte grădinițe, pe care le-am vizitat în sectorul Râșcani, abateri nu au fost depistate. În schimb, responsabilii își fac griji pentru numărul de copii care va veni. Ca să respecte restricțiile, doar jumătate din numărul celor care frecventau instituțiile până la pandemie vor fi lăsați să vină. Prioritate vor avea copiii ai căror ambii părinți sunt angajați în câmpul muncii.

NINA ISTRATI, DIRECTOARE, GRĂDINIȚA NR. 146: „Dacă vor fi mai mulți, poate organizăm zile pare și impare sau pe schimburi, vedem după situație”.

Iar la această grădiniță am venit chiar în timpul unei instruiri. Educatorii au învățat cum să activeze după carantină și cum să le explice copiilor ce este coronavirusul. Totuși, își dau seama că lucrul lor niciodată nu va mai fi la fel.

„Vă sugerăm să utilizați o parte din timpul alocat activităților, pentru a încuraja copiii să vorbească”.

RODICA JARDAN, DIRECTOARE INTERIMARĂ, GRĂDINIȚA NR. 5: „Se renunță la toate aceste matinee, activități sportive care se fac în colectiv. Cât mai multă activitate afară, dacă va fi timpul frumos”.

Cel mai mult, educatorii își pun speranța în responsabilitatea părinților.

„Sperăm că părinții vor avea niște condiții, înainte de a aduce copiii la grădiniță. Vor avea grijă să-l aducă sănătos, în primul rând”.

Deși încălcări grave nu au fost depistate, o problemă serioasă este lipsa asistenților medicali în grădinițe. 22 de instituții nu au medici angajați.

VALENTINA RĂU, ȘEFĂ, DETS RÂȘCANI: „Colaborăm cu liceele vecine, pentru a încadra asistenții medicali până în luna septembrie, vedem cât durează”.

O altă problemă este și faptul că multe dădace au vârsta de peste 63 de ani, fiind astfel în grupul de risc.

VALENTINA RĂU, ȘEFĂ, DETS RÂȘCANI: „Majoritatea sunt conștienți și doresc să activeze în continuare”.

Viceprimara Angela Cutasevici ne-a declarat că grădinițele vor fi deschise doar după ce va fi ridicată starea de urgență în sănătate, pe 15 iulie. Iar decizia urmează să fie luată de Comisia Extraordinară de Sănătate Publică. Și grădinițile din regiunea transnistreană își vor relua treptat activitatea, începând cu 20 iulie. Un anunț în acest sens a fost făcut astăzi, pe site-ul oficial al liderului de la Tiraspol.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram