/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și alerta ISW. Ucraina a retras tancurile Abrams de pe linia frontului

/VIDEO/ După trei încercări eșuate, ședința Parlamentului a avut loc. Opoziția a criticat cele petrecute astăzi

missing
09 iulie 2020, ora 20:20

După trei încercări eșuate la rând, ședința Parlamentului a avut loc astăzi. Asta datorită deputatului Ștefan Gațcan, care a revenit în țară și a asigurat cvorumul necesar. Parlamentarul, care recent și-a anunțat demisia, a votat alături de colegii săi socialiști. Astfel, premierul Ion Chicu a reușit să prezinte cele patru proiecte sociale pentru care și-a asumat răspunderea. Ședința însă a fost marcată de incidente, după ce deputații PAS și Platforma DA, care s-au prezentat pentru scurt timp în plen, l-au huiduit pe premier.

„La începutul ședinței de astăzi, din 101 deputați, și-au înregistrat prezența 51 de deputați. Stimați colegi, avem cvorum”.

Cvorumul a fost asigurat de deputatul Ștefan Gațcan, care a revenit zilele trecute în țară. După anunțul că există cvorum, în sală au intrat deputații PAS și ai Platformei DA, care au fost întâmpinați cu aplauze de către socialiști și democrați.

Însă, nu s-au reținut prea mult. Mai exact până când Ion Chicu a început să prezinte cele patru proiecte de legi, de la tribuna Parlamentului. Premierul a fost huiduit de deputații din opoziție, după care aceștia au părăsit ședința.

„Stimați deputați…Rușine! Afară!”.

Acest moment nu l-a oprit pe premier să prezinte proiectele.

ION CHICU, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: „Guvernul își exprimă speranța că ele vor fi implimentate cât mai rapid posibil”.

ZINAIDA GRECEANÎI, PEREȘEDINTA PARLAMENTULUI: „D-le prim ministru, și noi vă mulțumim…vă mulțumim pentru răbdare. De fiecare dată cineva din deputați a încercat să boicoteze”.

Opoziția parlamentară a criticat cele petrecute astăzi în ședința Parlamentului.

ALEXANDR SLUSARI, DEPUTAT PLATFORMA DA: „Astăzi am asistat la un spectacol de prost gust. La asumarea rușinii”.

ANDRIAN CANDU, DEPUTAT PRO MOLDOVA: „Cu regret, majoritatea parlamentară a decis să meargă altfel, să ne impună aceste pachete de legi. Multe din ele sunt electorale, deoarece beneficiile pentru cetățeni vor apărea chiar în pragul alegerilor prezidențiale”.

De partea cealaltă, liderul democraților, Pavel Filip, afirmă că asumarea de răspundere a fost în corespundere cu prevederile legale.

PAVEL FILIP, LIDER PD: „Eu îi înțeleg pe cei din grupul Candu Șor, vor distabilizare și haos în țară. Îmi vine mai gresu să-i înțeleg pe cei din PAS și Platforma DA”.

Asumarea răspunderii de către Guvern a fost salutată și de președintele Igor Dodon. Cu o oră înainte de ședința Parlamentului, șeful statului i-a îndemnat pe deputații PAS și Platforma DA, să vină la ședință.

IGOR DODON, ȘEFUL STATULUI: „În special, vreau să mă adresez către deputații din partidele Maiei Sandu și Năstase – eu sper că Candu nu v-a cumpărat pe toți”.

Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului pentru adoptarea mai multor inițiative social-economice.

Printre acestea, modificarea Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, a bugetului de stat, Legea asigurărilor sociale de stat și a fondurilor asigurării obligatorii de asistență medical.

Multe dintre acestea vor începe să fie aplicate din luna septembrie, adică în preajma alegerilor prezidențiale.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram