În contextul declarațiilor făcute astăzi de președintele Igor Dodon, în cadrul emisiunii sale „Președintele răspunde”, prin care a fost vizat postul de televiziune TV8, asociația obștească Media Alernativa, fondatoarea postului de televiziune TV8, vine cu următoarele precizări.

Asociația obștească a expediat astăzi o scrisoare în adresa președintelui prin care a reliefat o eroare admisă la adoptarea Legii cu privire la organizațiile necomerciale, care afectează activitatea postului de televiziune TV8. Printr-un amendament la lege, propus în lectura a doua de deputatul socialist Vasile Bolea, postul de televiziune TV8 va avea interdicția de a plasa publicitate electorală cu plată în cadrul campaniilor electorale.

Amendamentul prevede că „În perioada campaniei electorale, organizația necomercială nu poate presta servicii și/sau susține material sau gratuit concurenții electorali și nu poate face agitație electorală. Organizația necomercială poate întreprinde acțiuni de promovare a alegerilor, organiza dezbateri între concurenții electorali și monitoriza campaniile electorale și alegerile, în condițiile stabilite de Codul electoral.”

Media Alternativa are statut juridic de organizație necomercială. Precizăm că veniturile din publicitate reprezintă o componentă importantă pentru bugetul instituției, iar prin această normă, TV8 va fi discriminat în cadrul campaniilor electorale.

De asemenea, se aduce un prejudiciu important și intereselor concurenților electorali care vor fi privați de dreptul de a plasa publicitate electorală la un post de televiziune independent, care se bucură de încrederea societății.

Media Alternativa a semnalat eroarea deputaților din Parlament încă pe 11 iunie, atunci când a fost adoptată legea cu acest amendament. Atunci, în spațiul public, mai mulți deputați, reprezentanți ai diferitor fracțiuni parlamentare, au dat asigurări că amendamentul va fi redactat astfel încât să nu încalce drepturile asociației obștești. Deputații urmau să revină asupra documentului în una din ședințele următoare ale Parlamentului, lucru care nu s-a întâmplat.

La o lună de la semnalarea problemei, în loc să o corecteze, Parlamentul a decis să transmită legea spre promulgare.

Pentru a preveni o situație în care Legislativul să revină cu rectificări la document după intrarea lui în vigoare, am considerat că este corect și necesar să semnalăm această eroare președintelui, ca să poată fi corectată înainte de promulgare. Subliniem că Media Alternativa solicită doar eliminarea sintagmei ”material” din amendamentul adoptat de deputați.

Regretăm interpretările vehiculate în spațiul public în legătură cu demersul nostru, al cărui scop a fost doar de a îmbunătăți conținutul Legii cu privire la organizațiile necomerciale. Amintim că Media Alternativa și TV8 se bucură de o mare susținere din partea partenerilor occidentali. Postul de televiziune TV8 împărtășește și promovează valorile europene din momentul creării. Susținem cu fermitate necesitatea îndeplinirii corecte și oneste a condiționalităților impuse de Uniunea Europeană pentru oferirea celei de-a doua tranșă de finanțare Republicii Moldova.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!