/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spioni deghizați! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

Georgia: Zeci de mii de teste, 19 laboratoare și „cei trei mușchetari”, care au ajutat țara să iasă învingătoare în lupta cu COVID - 19

missing
10 iulie 2020, ora 16:58

Georgia este singura țară din fosta Uniune Sovietică inclusă într-o listă de 15 state non-europene, pe care UE le consideră sigure și pentru care are hotarele deschise în condiții de pandemie de coronavirus. Acest stat a înregistrat până în prezent mai puțin de o mie de cazuri de infecție de Covid – 19 și doar 15 decese la o populație de 3,7 milioane. Georgia a devenit un exemplu după ce criza pandemică a fost gestionată „ca la carte” de trei specialiști de vază de la Centrul Național pentru Controlul Bolilor și Sănătății Publice (NCDC), numiți în țara lor „cei trei mușchetari”, scrie BBC.

În Georgia, primul caz de coronavirus a fost înregistrat la sfârșitul lunii februarie. Guvernul a avut atunci o reacție rapidă, iar către mijlocul lunii martie au fost închise toate școlile, universitățile și afacerile mici. De asemenea, a fost sistată circulația transportului public.

După ce a fost introdusă stare de urgență, pe 21 martie, au fost interzise adunările în masă și călătoriile dintr-un oraș în altul. De Paștele ortodox, autoritățile au interzis circulația transportului privat și a închis toate cimitirele.

Datele privind evoluția coronaviruslui au fost gestionate specialiști în sănătate publică de top de la NCDC. Tot ei au fost cei care au pornit o amplă campanie de informare.

Laboratoarele NCDC au fost constant ținta dezinfomărilor din partea Rusiei, care au acuzat Georgia că face parte dintr-un progra, secret de bio-arme din SUA.

Cine sunt „cei trei mușchetari”?

În Georgia, specialiștii de la NCDC au devenit respectați de toată lumea grație deciziilor pe care le-au luat în gestionarea pandemiei de Covid – 19. „Cei trei mușchetari” sunt: directorul NCDC, Amiran Gamkrelidze, specialistul principal al laboratorului Lugar, Paata Imnadze și principalul virusolog a țării, Tengiz Tsertsvadze.

Un alt nume important în procesul de gestionare a pandemiei de coronavirus este cel al Marinei Ezugbaia, care este director medical la Spitalul de Boli Infecțioase din Tbilisi.

În prezent, în Georgia, testele la coronavirus se fac în 19 laboratoare.

„Am făcut câte aproape 30 de mii de teste la un milion de populație. Rata celor care s-au recuperat după boală a crescut până la 86%. Din nefericire, am înregistrat 15 decese care reprezintă 1,6% din cazuri. Comparativ cu ratele globale, este un indice foarte mic totuși”, spunea pe 30 iunie directrul NCDC.

Georgienii au ascultat și au urmat recomandările specialiștilor. Cei care au fost prinși încâlcând regimul restricțiilor au fost aspru penalizați: o mie de dolari pentru persoane fizice și 3 mii de dolari pentru cele juridice.

Mesajul „Stați acasă” a fost imprimat peste tot, în stații de autobuze și alte locuri.

Premierul georgian a recunoscut că responsabilitatea socială a fost unul dintre factorii importanți care au determinat înregistrarea unui număr mai mic de cazuri de infecție.

Și în Georgia, biserica a refuzat să se supună mai multor reguli epidemiologice, inclusiv nu acceptat să nu mai folosească o singură linguriță pentru împărtășit. Enoriașii însă, au fost conștienți și au stat acasă.

Mai multe restricții au fost ridicate

Multe dintre restaurantele georgiene și alte tipuri de afaceri au fost deja deschise. Mai rămâne însă obligatorie purtarea măștilor în interiorul spațiilor publice. De asemenea, mai sunt vigoare restricțiile distanțarea socială și adunările în masă.

Totuși, Georgia nu și-a deschis deocamdată hotarele, iar autoritățile nu se grăbesc să relaxe total restricțiile împotriva Covid – 19.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram