/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

R. Moldova, obligată să achite despăgubiri în cazul unui bărbat privat ilegal de libertate. Suma cerută

missing
10 iulie 2020, ora 12:55

Pe 20 februarie, Judecătoria Chișinău cu sediul Centru a emis Hotărârea, prin care se constată încălcarea dreptului la libertate, pentru o perioadă de 17 zile, în adresa reclamantului Obneavco Vladimir, reprezentat de avocata Promo-LEX, cu acordarea integrală a despăgubirilor materiale și morale.

În cererea adresată instanței de judecată, a fost invocată încălcarea prevederilor art. 5.5 al CEDO, conform căruia, orice persoană privată ilegal de libertate, are dreptul la reparații. Astfel, penitenciarul nr. 9, în care era deținut reclamantul, contrar pronunțării încheierii judecătorești, a refuzat eliberarea imediată a sa și, în acest fel, l-a privat de libertate, pentru o perioadă de 17 zile calendaristice.

Ulterior, instanța de judecată a constatat încălcarea dreptului reclamantului la libertate, pentru o perioada de 17 zile, garantându-i achitarea despăgubirilor materiale și morale, în baza principiilor rezonabile și echitabile.

În calitate de prejudiciu material, reclamantul a solicitat suma de 3952,50 lei, admisă integral de către instanță.

Prejudiciul moral solicitat a constituit suma de 34 000 lei sau câte 2000 lei pentru fiecare zi de detenție ilegală. În urma evaluării caracterului și gravității prejudiciului, precum și a constatării faptului de încălcare a drepturilor personale atât în adresa reclamantului, cât și în adresa familiei sale, instanța de judecată a decis achitarea integrală a sumei solicitate.

La rândul său, avocata reclamantului, Gamurari Victoria, a menționat că: ”prezenta hotărâre este una de importanță semnificativă în jurisprudența națională, iar instanța a identificat corect momentul în care urmează a fi puse în executare încheierile judecătorilor de instrucție cu privire la eliberarea condiționată de pedeapsă penală. Administrația Națională a Penitenciarelor urmează să asigure că astfel de practici nu vor mai avea loc”.

Astfel, în cazul reclamantului Obneavco Vladimir, instanța a decis că încheierile judecătorești urmau a fi executate imediat din momentul pronunțării, ceea ce ar fi evitat situația creată.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram