/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și alerta ISW. Ucraina a retras tancurile Abrams de pe linia frontului

/VIDEO/ Agricultura, pusă la pământ. Deși calamitățile naturale distrug culturile, fermierii nu-și asigură terenurile

missing
10 iulie 2020, ora 20:52

Deși, aproape în fiecare an, agricultorii moldoveni se confruntă cu pierderi din cauza calamităților naturale, aceștia nu se grăbesc să-și asigure terenurile agricole. Fermierii spun că nu au încredere în companiile de asigurări. Astfel, în acest an, în urma secetei din primăvară și a grindinei din ultimele zile, au înregistrat pierderi enorme. Premierul spune că fermierii ar trebui să învețe să-și asigure afacerile. Potrivit lui, în acest an doar 1% și-au asigurat terenurile.

ION CHICU, PRIM-MINISTRU: „Nu lucrează asigurările, nu lucrează altceva. Dacă într-un an, doamne ferește, se întâmplă ceva, tot anul agricol este compromis. Nu poți să recompensezi toate prejudiciile pentru acceasta este mecanismul de asigurări. Niciun procent din agricultori nu se asigură, din păcate.”

În replică, directorul Federației Naționale a Fermierilor susține că asigurările în agricultură sunt scumpe, iar agenții economici din domeniu nu au resurse financiare, mai ales că investițiile sunt mari. Mai mult, el spun că nu au încredere în companiile de asigurări din Republica Moldova.

VASILE MÂRZENCO, DIRECTOR EXECUTIV, FEDERAȚIA NAȚIONALĂ A FERMIERILOR: “Țara este prost condusă de 30 de ani și să nu căutam pricină în medici, în învățători, agricultori. – de ce nu v-ați asigurat? – Cauza principală este lipsa de mijloace financiare libere la agricultori, pentru ca ei să-și asigure produsele.”

Și în acest an, seceta și grindina nu a ocolit Republica Moldova. Astfel că, din cauza secetei din primăvara aceasta, zeci de hectare de grâu au fost compromise, iar fermierii se plâng că roada a scăzut cu 70-80% la hectar. Zilele trecute, și livezile de piersici, caise, meri, dar și plantațiile de viță-de-vie, din localitatea Săiți, raionul Căușeni au fost distruse de grindină. Primarul susține că pierderile sunt colosale.

VALERII MUSTEAȚĂ, PRIMAR, SATUL SĂIȚI: “În special livada, în total 150 de hectare, mere – 103, piersici – 27, caise, cireșe. Deci a fost distrusă complet, practic de acolo nu mai ai ce strânge, dar se prevedea o roadă foarte bogată. – De ce agricultorii nu-și asigură terenurile? – Cauza principală este cea financiară și ei spun că poate nu s-a întâmpla nimic.”

Și brokerii în asigurări spun că fermierii noștri nu se grăbesc să-și asigure terenurile agricole. Au și o explicație.

VALERIA RUSU, MANAGER DE ASIGURARE: „Agricultorii nu-și asigură afacerea deoarece ș Și-au pierdut încrederea în activitatea companiilor de asigurări, pentru că alte companii nu și-au onorat obligațiunile contractuale. Pe de altă parte, este lipsa reglementării transparente a acestui domeniu, lipsa transparenței procesului de subvenționare. Doar câteva companii de asigurări își asumă așa risc, nu toate companiile de pe piață își asumă riscul de asigurare în agricultură.”

În același timp, președintele Federației Naționale a Fermierilor vine și cu o soluție: să creeze un fond de asigurări în agricultură, la care să contribuie nu doar statul, dar și agricultorii, în anii roditori. Iar atunci când sunt calamități, pierderile să fie compensate din acest fond.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram