Aproape o pătrime din populația R. Moldova este la limita sărăciei și e nevoită să trăiască cu mai puțin de două mii de lei pe lună. Alți aproape 9% dintre moldoveni sunt sub limita sărăciei extreme, permițându-și să cheltuiască în jur de 1600 de lei lunar. Nivelul sărăciei este mai pronunțat în mediul rural, în familiile mai mari și în funcție de nivelul de educație, arată datele Biroului Național de Statistică.

Populația rurală este expusă unui risc de sărăcie mai mare decât cea din mediul urban. Datele Biroului Național de Statistică arată că în anul 2018, rata sărăciei a constituit la sate 31,6%, în timp ce la oraș aceasta a fost de 10,6%. Comparativ cu anul 2017, rata sărăcieiei a înregistrat o ușoară descreștere.

Potrivit statisticilor, gospodăriile din cinci și mai multe persoane se confruntă cu un risc mai sporit al sărăciei (39,6% în anul 2018), sau de 2,2 ori mai mare comparativ cu gospodăriile formate dintr-o singură persoană (18,2%).

Sărăcia variază și în funcție de nivelul de educație al capului gospodăriei și, respectiv, probabilitatea de a fi sărac este mai mică în cazul gospodăriilor cu un nivel mai înalt de instruire al principalului întreținător. Fiecare nivel de educație în plus al capului gospodăriei înseamnă o scădere a riscului sărăciei, de la 5,2% în cazul gospodăriilor unde capul gospodăriei are studii superioare până la 48,5% pentru gospodăriile unde capul gospodăriei nu are studii medii primare sau este fără studii.

În R. Moldova, rata sărăciei variază semnificativ și în funcție de tipul gospodăriei, cea mai scăzută pondere (10,2%) s-a înregistrat la gospodăriile formate dintr-un singur membru în vârstă de până la 60 ani, iar cea mai ridicată la gospodăriile cu trei sau mai mulți copii (42,0%). Acest grup de gospodării reprezintă aproximativ 8% din populație. Rata sărăciei pentru gospodăriile monoparentale cu copii este neobișnuit de scăzută în anul 2018, mai arată datele Biroului Național de Statistică.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!