/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

/VIDEO/ Start admiterii! De astăzi pot fi depuse dosarele în cele peste 90 de colegii

missing
13 iulie 2020, ora 20:22

Undă verde pentru admiterea în colegii, centre de excelență și școli profesionale. De astăzi și timp de două săptămâni, pot fi depuse dosarele în cele peste 90 de instituții de învățământ profesional tehnic. Din cele 20 de mii de locuri disponibile, aproape jumătate sunt cu finanțare bugetară. Unii doritori s-au grăbit să depună actele chiar din prima zi. Așa a fost și la colegiul pedagogic din municipiul Bălți, unde majoritatea candidaților au venit însoțiți de părinți, mult mai emoționați de noua treaptă din viața copiilor lor.

DIENERA GHEORGHIEȘ: „Ion Creangă” este colegiul de pedagogie. Eu pot să interacționez cu copiii, de aceea am ales Colegiul „Ion Creangă”.

Dienera Gheorghieș are 16 ani. Fata speră să obțină unul din cele 60 de locuri oferite la buget. Mama ei nu a scăpat-o din priviri, fiind tot timpul lângă ea. Femeia a recunoscut că a trăit emoții duble.

„Foarte emoționată, de dimineață mi-au dat lacrimile. Este prima fată și am emoții foarte mari. Eu mai multe emoții am avut decât ea”.

Cei care au venit să depună dosarele la colegiul pedagogic sunt convinși că profesor este una nobilă, iar aici vor reuși să obțină toate competențele și abilitățile necesare.

„Am ales colegiul „Ion Creangă”, deoarece este puternic, profesiile sunt de perspectivă”.

„Îmi place să activez, să comunic și să fiu alături de oameni. Îmi plac copiii. Mi-a părut mai aproape de suflet”.

„Eu consider că a fi profesor este o meserie foarte bună. Mi-aș dori să-mi dedic toată viața acestei profesii”.

Iar părinții cred că odraslele lor au făcut o alegere corectă.

„Se decide ca fiica mea să facă un pas important pentru ea la această etapă a vieții. Îi urez succese mari”.

„Prima fiică la așa o specialitate. Avem emoții pozitive”.

Studenții pot opta pentru una din cele patru specialități: învățător de clasele primare, educator, asistent de educător și conducător muzical.

„ANATOLIE MORARU, PREȘEDINTELE COMISIEI DE ADMITERE: „Ministerul ne-a rezervat 170 de locuri, dintre care 60 la buget. Am obținut și o grupă cu predare în limba rusă, pentru prima dată. Concursul se va face în baza notelor și a golaverajului acumulat de elevi în decurs de nouă ani”.

Ca și în celelalte colegii din țară, prima etapă de admitere va dura până pe 1 august. Potrivit ministerului Educației, anul acesta sunt disponibile 20 de mii de locuri la cele peste 90 de colegii, centre de excelență și școli profesionale din țară. Admiterea în universități va începe peste două săptămâni.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram