Guvernul Japoniei a alocat un grant în valoare de 400 de mii dolari pentru îmbunătățirea echipamentului de digitalizare a Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova. Banii au fost alocați pentru procurarea a patru scanere, inclusiv unui automat, unul semiautomat și unul pentru scanarea formatelor mari, trei stații de lucru adiacente scanerelor și un server de mare capacitate. De asemenea, în cadrul proiectului vor fi desfășurate cursuri pentru bibliotecari.

Acordul de Grant a fost semnat astăzi, 14 iulie, de către ministrul Educației Igor Șarov și directorul general al Agenției Japoneze de Cooperare Internațională (JICA) pentru Europa și Orientul Mijlociu, Sakamoto Takema.

Ministrul Igor Șarov a mulțumit Guvernului Japoniei pentru suportul constant oferit Republicii Moldova în domeniul educației, culturii și cercetării.

„Pandemia virusului COVID-19  a demonstrat necesitatea digitalizării colecțiilor Bibliotecii Naționale pentru a oferi accesul utilizatorilor în regim online. Astfel, proiectul  de îmbunătățire a  echipamentelor de digitizare din cadrul  Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova va contribui la digitalizarea și prezervarea resurselor istorice, culturale și de interes general ale țării noastre disponibile în Biblioteca Națională și în instituțiile partenere. Implementarea acestui proiect va permite creșterea accesibilității la aceste resurse pentru cetățeni prin îmbunătățirea echipamentelor necesare digitalizării, indexării și conservării resurselor, contribuind astfel la îmbunătățirea calității serviciilor publice”, a declarat oficialul.

La rândul său, directorul general JICA, Sakamoto Takema și-a exprimat disponibilitatea continuării relațiilor de colaborare dintre Republica Moldova și Agenția  Japoneză pentru Cooperare Internațională. „Tratatul va crea oportunități pentru dezvoltarea contactelor inter-umane prin oferirea accesului la tehnologiile informaționale performante în domeniul digitalizării fondului de carte”.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!