/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 645: Rusia avertizează Moldova, atac nocturn, general ucis și risc atomic! Zelenski a apărut lângă front

Procurorul care l-a reținut pe Vlad Filat, eliberat din funcție de CSP

14 iulie 2020, ora 14:04

Procurorul Vitalie Galeru, care a devenit cunoscut după ce a instrumentat câteva dosare de rezonanţă cum ar fi dosarul coruperii deputaţilor, dosarul fostului prim-viceprocuror general, Andrei Pântea, a fost eliberat din funcție. O hotărâre în acest sens a fost aprobată de Consiliul Superior al Procurorilor(CSP) în ședința din 3 iulie.

CSP a admis contestația Inspecției procurorilor și a casat hotărârea Colegiului de disciplină și etică adoptată în privinţa procurorului Vitalie Galeru, cu adoptarea unei noi hotărâri. Galeru a fost recunoscut vinovat de comiterea abaterii disciplinare prevăzute de art.38 lit.a) din Legea cu privire la Procuratură și a aplica în privința acestuia sancțiunea disciplinară – mustrare.

De asemenea, acesta a fost recunoscut vinovat de comiterea abaterii disciplinare prevăzute de art.38 lit.e) din Legea nr.3/2016 cu privire la Procuratură și a aplica în privința acestuia sancțiunea disciplinară – eliberare din funcția de procuror.

Astfel, a fost stabilit definitiv în privința procurorului Vitalie Galeru pentru concurs de abateri disciplinare, prin absorbția sancțiunii disciplinare mai ușoare de sancțiunea disciplinară mai gravă, sancțiunea disciplinară – eliberare din funcția de procuror.

Potrivit declarației de avere pentru anul 2019, Galeru a avut un salariu de peste 223 mii de lei de la Prcuratura Anticrupție. În schimb soția sa a avut un salariu de peste o sută de mii de lei de la Agenția Servicii Publice și peste jumătate de milion din activitatea de fermier. Tot în 2019, aceștia au obținut 80 de mii de lei și 11,5 mii de euro din vânzarea a două automobile.

Familia Galeru deține peste 40 de terenuri, trei case de locuit, cea mai mare avânt o suprafață de 178 de metri, un apartament și alte două imobile.

Galeru indică două mașini aflate în posesie din 2019: o Skoda Octavia (an. fab. 2019) în valoare de 15 715 Euro și Hyunday Tucson (an. fab. 2019) în valoare de 19 600 Euro. Tot acolo găsim și o remorcă dobândită în anul 2012.

Galeru a contracarat și patru credite, ultimele două anul trecut, unul în sumă de 11 760 Euro și altul 10 843 Euro, ambele scadente în 2022.

Vitalie Galeru a fost angajat în Procuratură la 26 aprilie 2011, în calitate de procuror în Procuratura municipiului Chişinău, iar din 21 octombrie 2013 este procuror în Procuratura Anticorupţie.

El a devenit cunoscut după ce a instrumentat câteva dosare de rezonanţă cum ar fi dosarul coruperii deputaţilor, în care învinuiţii au fost condamnaţi la ani grei de puşcărie, sau dosarul fostului prim-viceprocuror general, Andrei Pântea. Galeru a făcut parte şi din grupul de anchetă condus de Adriana Beţişor și a instrumentat dosarul penal pe numele lui Vlad Filat. Tot el fost cel care l-a reținut pe fostul premier pe 15 octombrie 2015.

TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram