/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și alerta ISW. Ucraina a retras tancurile Abrams de pe linia frontului

/VIDEO/ După aproape trei decenii, Calea Ferată din Moldova se înnoiește cu locomotive de ultimă generație

missing
14 iulie 2020, ora 20:12

A fost sărbătoare astăzi, pe peronul Gării Feroviare din Capitală. După aproape trei decenii, este pentru prima dată când Calea Ferată din Moldova se înnoiește cu locomotive de ultimă generație. Primele șase unități au sosit în această dimineață la Chișinău. Cu doar câteva luni înainte de alegerile prezidențiale, șeful statului nu a ratat ocazia de a apărea în public, alături de Șeful Delegației UE. Astăzi, Igor Dodon și-a făcut apariția pe peron odată cu cele șase locomotive noi.

Cu ocazia sosirii, la Chișinău, a primelor șase locomotive noi, peronul gării a fost decorat ca de sărbătoare, cu baloane, flori dar și cu drapelele Republicii Moldova și a Uniunii Europene. Acesta este primul lot, din cele 12 locomotive, procurate de Republica Moldova cu suportul instituțiilor financiare europene. Primul care a urcat să inspecteze locomotivele a fost, nimeni altul, decât șeful statului. Acesta a fost urmat de Șeful Delegației UE, Peter Michalko.

La coborâre, Igor Dodon a încercat să atragă atenția și a sărit de pe scara locomotivei. Saltul însă nu a fost chiar reușit, așa că, un bodyguard a avut grijă să nu cadă.

Prețul unei locomotive este de circa 3,3 milioane de euro. Șeful Delegației UE, Peter Michalko susține că Uniunea Europeană va continua să susțină proiectele de dezvoltare în Republica Moldova.

PETER MICHALKO, AMBASADOR UE ÎN REPUBLICA MOLDOVA: „Aceste locomotive au costat în jur de 45 de milioane de dolari și au fost finanțate de 3 instituții, în parteneriat. Deci Uniunea Europeană cu grantul și Banca Europeană de Investiții și banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare.”

Procurarea locomotivelor face parte dintr-un proiect de restructurare a Căii Ferate din Moldova, finanțat de BERD, BEI și UE. Valoarea proiectului este de 110 milioane de euro. Prezent la eveniment, ministrul Economiei, Sergiu Railean, a exprimat recunoștință partenerilor de dezvoltare.

Cătălin GORIA, REPORTER TV8: „Locomotiva este dotată cu computer de bord, aer condiționat și chiar frigider. Aceasta a fost asamblată în Kazahstan și are un motor american, ce atinge 120 de km la oră.”

“Este un confort mare pentru mașiniști, înainte așa ceva nu era. Era cald. Acum eu știu că aici este aer condiționat, încălzire și omul poate să lucreze.”

Potrivit administrației Căii Ferate din Moldova, până la sfârșitul zilei urmează să ajungă și celelalte șase locomotive. Directorul interimar susține că acestea sunt mult mai econome, decât cele vechi și vor fi utilizate la tractarea vagoanelor cu marfă.

ADRIAN ONCEANU, DIRECTOR GENERAL INTERIMAR, CFM „Capacitatea motorului este de 4050 de cai putere și, respectiv, poate duce undeva 4 mii și jumătate de tone de greutăți.”

Cele 12 locomotive au fost produse de compania kazahă General Electric, care a fost contractată de CFM, în urma tenderului desfășurat în 2018. De asemenea, în cadrul evenimentului, responsabilii de la Calea Ferată au informat că, în zona satului Crihana Veche, raionul Cahul, segmentul de cale ferată Cahul-Colibaşi a fost inundat de apele râului Prut. Astfel, circulaţia trenurilor marfare pe acest segment a fost sistată temporar.

Reporter: Сătălin GORIA
Imagini: Roman BAHNĂ

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram