/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 804: „Cadou” pentru Putin, amenințare atomică și sportiv ucis! Zelenski cere arme livrate rapid

/VIDEO/ Situația în care se află copiii străzii se agravează. Avocatul poporului: planurile autorităților au eșuat

missing
14 iulie 2020, ora 20:25

La o lună de la demolarea casei improvizate a copiilor străzii, de pe fostul Stadion Republican, lucrurile stau pe loc, iar situația minorilor se agravează din ce în ce mai mult. Aceștia s-au mutat în alte construcții părăsite, unde își duc traiul alături de alcoolici și traficanți de droguri. Iar vinerea trecută, un băiat a fost găsit ucis sub un pod din sectorul Botanica. Vinovatul încă nu a fost găsit. Avocatul poporului bate alarma și zice că planurile autorităților au eșuat. În schimb, Direcția pentru protecția drepturilor copilului susține că pregătește un nou plan de acțiuni, care, speră ei, de această dată va fi unul eficient.

Acest băiat are 17 ani și era cel mai bun prieten al tânărului găsit înjunghiat, recent, sub acest pod din sectorul Botanica. Cei doi locuiau împreună pe Stadionul Republican. Ne-a povestit că, aproape zilnic, vine aici pentru a-și aminti de prieten, mai ales că alături se află o altă construcție părăsită unde, din când în când, înnoptează.

„Eram prieteni buni, din copilărie ne știam. Alergam împreună, el făcea salto, era băiat la locul lui. Poate a avut un conflict cu cineva, nu știu. S-a dus băiatul de tânăr în mormânt”.

Acum, băiatul se gândește doar la un lucru: cum să facă așa ca să nu repete soarta amicului său.

„Acum am început să ne ținem toți împreună, ca să nu se întâmple iarăși. Nu-i bună viața asta, deloc nu-i bună. Să-mi fac viața, dacă nu pe stradă, măcar la armată”.

În astfel de situații dificile continuă să se afle 38 de copii din Capitală, care își duc traiul pe străzi. Totul s-a agravat de când autoritățile au intervenit pe Stadionul Republican, demolând o construcție părăsită, singurul lor acoperiș.

DIANA POPA, REPORTERĂ TV8: „Acum o lună, autoritățile au încercat sa alunge copiii și tinerii străzii de pe fostul Stadion Republican, demolând locuința improvizata în care își duceau traiul și blocând unica intrare, deschisă atunci. Au uitat însă de o singură gaură ce se găsește în gardul stadionului. Întrucât nu au alt loc de trai, în fiecare seară, minorii se întorc sa înnopteze aici”.

NATOL COBOLISCHI, DIRECTOR, ASOCIAȚIA „NU EȘTI SINGUR”: „A devenit mult mai dificil să controlăm acest loc, totul e închis. Nici poliția, nici asistenții sociali nu pot ajunge aici”.

Bărbatul care și-a asumat grija față de minori zice că, din această cauză, autoritățile nici nu cunosc cu ce se ocupă aceștia pe stadion.

ANATOL COBOLISCHI, DIRECTOR, ASOCIAȚIA „NU EȘTI SINGUR”: „Traficanții de droguri, care îi implică și pe copii în infracțiuni, aici au posibilitatea de a petrece mult timp și de a discuta cu ei”.

Iar astfel de locuri părăsite, unde trăiesc copii ai străzii, se găsesc în fiecare sector din Chișinău.

DIANA POPA, REPORTERĂ TV8: „Vizavi de Gara Feroviarilor găsim un alt loc preferat al copiilor străzii. Aici aceștia vin în fiecare seară, pentru a-și prepara mâncare și a dormi chiar sub cerul liber, întrucât altă opțiune nu au. În total, în Capitală sunt cel puțin 15 astfel de locuri”.

Și Avocatul Poprului a ieșit astăzi cu o declarație publică, prin care cere prim-ministrului, autorităților municipale, dar și deputaților, să miște carul din loc.

MAIA BĂNĂRESCU, AVOCATUL POPORULUI PENTRU DREPTURILE COPILULUI: „Să organizeze ședință ordinară, fie neordinată, în care unul din subiecte pe agendă să fie soluționarea problemelor. Să testeze la Covid toți copiii aflați în situație de stradă. Statul a eșuat pe segmentul respectării drepturilor copilului în situație de stradă”.

Responsabilii ne-au zis că elaborează un nou plan de acțiuni pentru a rezolva problema copiilor de pe fostul Stadion Republican și vor propune ca serviciul de asistență stradală, unde minorii pot sta ziua, să activeze și noaptea, astfel ca aceștia să nu mai fie nevoiți să se întoarcă în construcții părăsite și periculoase.

VALENTINA VOLONTIR, ȘEFĂ INTERIMARĂ, DIRECȚIA PENTRU PROTECȚIA DREPTURILOR COPILULUI: „Așa, sărim peste gard, ca să-i vedem, să ne convingem că sunt bine. Închiderea accesului acolo a fost nu tocmai cea mai reușită decizie”.

Discuțiile despre minorii care se adăpostesc pe fostul stadion republican au reapărut în spațiul public, după ce în luna mai unul dintre ei a fost diagnosticat pozitiv cu noul coronavirus.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram