/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

/VIDEO/ Zeci de comercianți își vând marfa pe trotuare la Bălți, după ce piața din preajma Gării de Nord a fost închisă

missing
14 iulie 2020, ora 20:58

Când o piață se închide, deseori apare alta alături. Așa s-a întâmplat și în municipiul Bălți, unde autoritățile locale au sistat activitatea pieței agricole de lângă Gara de Nord. Necăjiți că nu au unde să-și vândă marfa, comercianții s-au dat puțin mai departe și au improvizat o piață, chiar pe trotuare. În timp ce cumpărătorii nu văd o problemă că produsele stau în bătaia soarelui și în praf, primaria și poliția afirmă că oamenii nu au dreptul să vândă acolo.

„Grigorișin nu va veni aici și nu va cere să fie deschisă piața. El nu are nevoie de asta”.

Deși pandemia încă mai face ravagii inclusiv la Bălți, vânzătorii și cumpărătorii au fost surprinși fără măști și fără să păstrează distanța socială. Oamenii au ieșit cu marfa în stradă pentru că piața de lângă Gara de Nord a fost închisă.

„Nici aici, nici acolo (la piață) nu ne permit să vindem. – Cine nu vă permite? – Șeful la piață nu permite”.

„Noi vindem cantități mici. Am venit cu trenul aici, vindem repejor, dar suntem alungați. Сâți ani această piață a hrănit acest oraș, iar acum ne alungă? Ne fugăresc de aici dincolo, de parcă am fi nişte bandiţi. Oamenii vor să câștige un bănuț atât de mizer, dar nu le dau voie”.

„Noi muncim cu mâinile ca să facem o producție și nu avem unde să o vindem. Își bat joc de noi, de lume”.

Cumpărătorii, obișnuiți să facă provizii anume de la această piață, se îmbulzesc după un produs mai ieftin cu câțiva lei. Spun că aici găsesc cea mai proaspătă marfă, adusă direct de la producător.

„Noi suntem pensionari. Eu sunt bolnavă și nu pot să merg în centru. Pentru o legătură de pătrunjel trebuie să merg în centru? Unde s-a văzut așa ceva? Vai de capul lor, ei au venit din sat și vând la prețuri mizere, doar pentru a putea să-și plătească lumina”.

„Eu nu mă tem să cumpăr de la părinții mei o căldare de cireșe, pere etc. Aceeași brânză pe care o vând ei, o aduc în pungi, în căldări, curățel, cu zer, așa cum se cuvine”.

„Păcat că nu dau voie să deschidă aici piața. Nu-i normal. Lumea vine din sate și sunt bucuroși măcar ceva să realizeze. De ce Primăria nu întreprinde măsuri să deschidă piața”.

Între timp, viceprimarul de Bălți, Nicolai Grigorișin, afirmă că piața respectivă și-a sistat activitatea pentru că nu corespundea cu normele sanitare, impuse de Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor.

NICOLAI GRIGORIȘIN, VICEPRIMAR, MUNICIPIUL BĂLȚI: „Aceasta nu este o piață, acesta este un teritoriu care a fost dat în folosință oamenilor, înainte de pandemia de Covid-19, ca aceștia să-și poată vinde produsele acolo. Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor a interzis vânzarea acestor produse, explicând că nu există apă, canalizare și condiții pentru comercializarea lor”.

Iar poliția, deși spune că monitorizează zilnic cartierele din preajma autogării, nu a aplicat vreo amendă pentru practicarea comerțului ilicit.

EUGENIA MOLCEANOV, PURTĂTOARE DE CUVÂNT, IP BĂLȚI: „Administrația publică locală a sistat activitatea Pieții Agricole din regiunea Gării de Nord, iar ulterior aceste persoane au ieșit în stradă. Poliția zilnic monitorizează și menține ordinea publică pentru neadmiterea comerțului stradal neautorizat. De asemenea, poliția zilnic face lucrul de prevenție cu aceste persoane”.

Din cauza pandemiei de coronavirus, piețele din Bălți și-au sistat activitatea încă în luna martie. Acestea au fost redeschise la sfâșitul lunii mai, însă cu mai multe condiții: respectarea strictă a regulilor sanitar-epidemiologice în punctele de comerţ, păstrarea distanţei sociale, purtarea măştilor de protecţie și igienizarea mâinilor.

 

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram