/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

Ar fi contactat cu Plahotniuc și Platon. Unul din bancherii ruși implicați în „schema moldovenească” și-a recunoscut vina

missing
15 iulie 2020, ora 15:28

Oleg Kuzmin, fostul membru al consiliului de administrare al Băncii „Express European”, și-a recunoscut vina în cadrul unui dosar privind scoaterea din Rusia a peste un miliard de dolari în cadrul așa-numitei „scheme moldovenești”. Potrivit Kommersant, Kuzmin va apărea în fața instanței în calitate de participant activ la un grup infracțional, în activitățile căruia au fost implicate câteva zeci de instituții de creditare, spălând miliarde de ruble.

Potrivit anchetatorilor, în 2013-2014 Banca „Express European”, în fruntea căruia s-a aflat Kuzmin, a fost una dintre cele mai mari platforme pentru scoaterea banilor din Rusia, menționează sursa citată.

De asemenea, Kommersant cu referire la Ministrul rus de interne, notează că, Kuzmin a contactat direct cu organizatorii grupului criminal implicat în „spălarea” banilor din Rusia: fostul președinte al Partidului Democrat din Moldova Vladimir Plahotniuc (anunțat în căutare pe trei cauze penale) și omul de afaceri Veaceslav Platon.

Un alt actor la fel de important în această schemă a fost Alexander Korkin, care a avut legături bune atât în ​​cercurile bancare, cât și în rândul oamenilor de afaceri. Potrivit anchetatorilor, acesta l-a îndemnat pe Kuzmin să participe la „schema moldovenească”.

Kuzmin a fost reținut în 2019, și deși a colaborat cu ancheta și și-a recunoscut integral vina, rămâne în custodia poliției. Despre implicarea acestuia s-a aflat după ce guvernatoarea băncii centrale a Rusiei, Elvira Nabibulina s-a plâns președintelui Vladimir Putin de aceste scheme.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram