/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/DOC/ O primăriță de la PD riscă să fie demisă! ANI o acuză că a reparat mașina de familie din banii primăriei. Ce spune acuzata

missing
15 iulie 2020, ora 10:44

Primărița comunei Boșcana, raionul Criuleni, Svetlana Racul, riscă să fie demisă, spun cei de la Agenția Națională de Integritate (ANI), după ce au constatat că aceasta a admis acum patru ani două conflicte de interese. 

Mașina de familie, întreținută din banii primăriei

În unul dintre cazuri, primărița ar fi folosit banii primăriei pentru întreținerea și reparația mașinii de familie, pe care o folosea și în scopuri de serviciu. Potrivit celor comunicate de ANI, în 2016, Svetlana Racul ar fi încheiat cu soțul său mai multe contracte pentru folosirea automobilului acestuia pentru necesitățile primăriei.

„Potrivit actului, inspectorul de integritate a constatat că, deși automobilul era folosit cu titlu gratuit, din contul primăriei au fost utilizate mijloace financiare pentru întreținerea și efectuarea reparației acestuia. În acest scop,  în perioada 2016-2019 – au fost emise un șir de ordine de plată de către Primărie, a căror valoare estimativă oscilau între 150  lei și 10 mii lei, sume care au fost cheltuite pentru reparația automobilului, procurarea combustibilului, plata asigurărilor și  achitarea taxelor de folosire a drumurilor”, se menționează într-un comunicat al ANI.

Un alt contract, încheiat cu fiul, apoi, anulat

Tot acum patru ani, primărița din Boșcana a încheiat un contract și cu fiul ei pentru achiziționarea unor servicii de valoare mică, spun cei de la ANI. Ulterior, însă, contractul a fost reziliat, pentru că primărița ar fi sesizat conflictul de interese. Chiar și așa, din spusele inspectorilor de integritate, Svetlana Racu va trebui să răspundă în fața legii pentru că nu declarat la timp conflictul de interese.

Riscă să fie demisă

După verificările inspectorilor de integritate, cazul va ajunge în instanță, iar dacă judecătorii vor confirma faptele sesizate de ANI, atunci Svetlana Racul, primăriță aleasă pe lista Partidului Democrat (PD), riscă să fie demisă și să fie lipsită de dreptul de a ocupa funcții publice pentru o perioadă de trei ani.

Ce spune primărița?

La rândul ei, Svetlana Racul spune că mașina în cauză a fost cumpărată de ea împreună cu soțul ei încă în anul 2008, iar atunci când a decis să o folosească în interese de serviciu a vrut, de fapt, să facă mai bine. Primărița zice că nu a cheltuit bani pentru arendarea ei, nici pentru servicii de șofer, dar recunoaște că a cheltuit bani de la primărie pentru combustibil și reparații. „Nu știam că nu se poate așa, nu mă consultasem cu nimeni...”, ne-a spus Svetlana Racul la telefon.

„M-am folosit de mașină gratis la primărie, asta nu înțeleg… Care conflict de interese, dacă eu o copeică nu am luat pe ea? Pur și  simplu am făcut contract, pentru că trebuia măcar benzina, motorina să fie achitată, pentru ca foile de parcurs să fie îndeplinite. Nu e îndeajuns că mașina fără șofer a lucrat patru ani de zile, nu am achitat la nimeni, nimănui, doar cu contract de comodat gratis, nu am achitat nimic pentru contract de arendă…”, a spus primărița.

Svetlana Racul zice că recunoaște faptul că a greșit și va aștepta decizia instanței.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram