/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

/INFOGRAFIC/ Cum a afectat pandemia de COVID-19 exporturile, importurile, transportul de mărfuri și pasageri din Republica Moldova

missing
15 iulie 2020, ora 11:39

Restricțiile impuse de pandemia de coronavirus în Republica Moldova au afectat transportul intern și extern de mărfuri și de pasageri din Republica Moldova. Toate aceste ramuri ale economiei arată descreșteri semnificative, potrivit datelor Biroului Național de Statistică (BNS). Bunăoară, în luna aprilie a acestui an, transportul public de pasageri a înregistrat o scădere de peste 90 la sută, comparativ cu aceeași lună a anului 2019.

Chiar și înainte de începerea pandemiei de COVID, transportul de pasageri înregistra o ușoară scădere de circa zece la sută, în comparație cu primele luni ale anului trecut, iar în luna martie, când a fost instituită starea de urgență, cifrele au scăzut brusc circa în jumătate, oscilațiile le puteți vedea în graficul de mai jos.

Transportul de mărfuri a înregistrat de asemenea o scădere. Dacă luna martie 2019 a fost luna în care au fost înregistrate cei mai buni indici referitori la mărfurile transportate de companiile autohtone, atunci în martie 2020 cifrele sunt cu circa 60% mai mici.

În scădere au fost și importurile, și exporturile de mărfuri în primele luni de la începerea pandemiei. În luna aprilie 2020 am exportat cu circa 38% mai puține mărfuri decât în aprilie 2019 și am importat cu circa 50% mai puține mărfuri.

Potrivit informațiilor prezentat de BNS, din luna mai, de când au fost relaxate o serie de restricții pandemice, indicatorii atât pentru export, import cât și pentru transportul intern de mărfuri și pasageri, sunt în creștere cu circa 10%.

În Republica Moldova a fost instituită stare de urgență în sănătate publică până pe data de 31 iulie 2020, iar autoritățile își rezervă dreptul de a prelugi acest termen, în funcție de evoluția cazurilor de infecție de COVID-19.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram