/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Flăcări în Smolensk și 1,5 miliarde de euro de la UE. Unul dintre cei mai bogați ruși, arestat

/VIDEO/ Balanța adevărului: cum verificăm, dacă informația dintr-o știre este veridică sau falsă

missing
15 iulie 2020, ora 16:01

Nu toate informațiile pe care le aflăm zilnic sunt adevărate și imparțiale. De fiecare dată când vă informați din surse online sau tipărite, încercați să luați în considerare reputația sursei, dovezile care să sunt aduse, dacă informația este verificată, care este intenția autorului și ce emoții transmite. Apoi puneți totul pe balanță și decideți dacă informația este adevărată sau falsă.

Reputația

Persoana sau sursa care a postat informația este de încredere? Jurnaliștii corecți își vor pune mereu semnătura pe materiale și vor purta răspundere pentru informația pe care o difuzează. Pentru cine scriu ei? Unele publicații care sunt mai puțin de încredere pot inventa povești sau titluri de senzație pentru a obține mai multe vizualizări. Dacă nu ați auzit anterior despre o anumită publicație, încercați să o verificați în surse de informare care lupă cu dezinformarea cum ar fi:  WatchDog.md, Stopfals.md sau Mediacritica.md.

Dovezile

Informațiile pe care le-ați citit, ascultat sau vizionat trebuie să fie susținute cu dovezi. Priviți cu atenție informațiile care vă sunt prezentate și gândiți-vă pe ce dovezi se bazează acestea. Aveți în față fapte sau opinii? Este o știre actuală sau veche? Nu uitați, unele fapte pot fi demonstrate sau schimbate în timp.

Verificarea informațiilor

Există alte surse credibile care spun același lucru? Căutând aceeași informație în diferite surse vei înțelege dacă este veridică. Sursele independente de verificare a faptelor vă pot ajuta să economisiți timp. Adesea, acestea identifică informațiile inventate și demonstrează că sunt false.

Intenția

Întrebați-vă care este intenția autorului sau sursei care distribuie o anumită informație. Are scopul de a vă vinde ceva, de a vă informa sau de a vă distra? Jurnaliștii buni trebuie să fie independenți, neutri și liberi să scrie orice consideră că este important. Aceștia ar trebui să identifice și să separe conflictele de interese, declarațiile politice sau materialele sponsorizate.

Emoțiile 

Unele informații sunt publicate cu intenționează de a ne trezi anumite emoții. S-ar putea să distribuim imediat o poveste, dacă acesta ne trezește emoții precum furia, de exemplu, înainte de a verifica dacă informația este adevărată. De asemenea, este important să ne gândim la prejudecățile proprii și la modul în care acestea ne pot influența reacțiile. Adesea, când suntem sub influența emoțiilor, ne este complicat să discernem o informație falsă de una adevărată.

Puneți pe cântar toate elementele despre care am discutat mai sus pentru a decide dacă informația este adevărată sau falsă.

*Un proiect realizat cu suportul U.S. Embassy London și Shout Out UK

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram