Președintele CEC, Dorin Cimil, spune că instituția pe care o conduce nu este de acord cu afirmațiile europarlamentarului precum că modificările la Codul Electoral nici nu îmbunătățesc condițiile de vot și nici nu rezolvă multe dintre problemele întâmpinate în anul 2016. Potrivit lui, scopul modificărilor efectuare este de a îmbunătăți legislația actuală, inclusiv și la aspectele semnalate de Curtea Constituțională.
Cu referire la permisiunea autorităților locale de a exclude candidații din cursă, acesta explică că prevederea oferă dreptul biroului electoral de a se adresa în instanța de judecată, ea fiind cea care decide asupra pedepsei aplicate candidatului/concurentului în funcție de prevederile Codului Electoral.
Cât privește extinderea competențele Consiliului Audiovizualului, Cimil spune că este o prevedere în temeiul legislației cu referire la Codul Audiovizualului, iar presa urmează a fi monitorizată în timpul campaniei în vederea promovării tendențioasă a unui pretendent sau altuia, precum și alte aspecte care au fost depistate pe perioada campaniei electorale a alegerilor parlamentare din 2019.
Președintele CEC s-a referit și la transportul organizat al alegătorilor, explicând că CEC a propus incorporarea articolului 182 din Codul penal cu cel privind coruperea alegătorului. Totodată, el a precizat că ar dori și includerea punctului dat în codul administrativ, pentru ca să fie posibil de reacționat imediat.
Iar la afirmația că Codul Electoral s-ar promova în lipsa unor dezbateri, Cimil explică că inițiatorul proiectului – Parlamentul este cel care trebuie să le organizeze. Potrivit lui, Comisia Electorală Centrală au calitatea de experți care au făcut o analiză a legislației.
Președintele Delegației Parlamentului European la Comitetul UE – Moldova, europarlamentarul Siegfried Mureșan, împreună cu președintele Delegației Parlamentului European la Adunarea Parlamentară Euronest, europarlamentarul Andrius Kubilius, și vicepreședintele Euronest, europarlamentarul Andrzej Halicki, au remis o declarație în care s-au arătat profund îngrijorați de faptul că noul proiect de modificare a Codului electoral este trecut superficial prin Parlament fără luarea măsurilor necesare pentru a evita subminarea proceselor electorale democratice.