/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

Europarlamentar: Noul proiect de modificare a Codului electoral diminuează standardele democratice din R. Moldova

missing
17 iulie 2020, ora 14:27

Președintele Delegației Parlamentului European la Comitetul UE – Moldova, europarlamentarul Siegfried Mureșan, împreună cu președintele Delegației Parlamentului European la Adunarea Parlamentară Euronest, europarlamentarul Andrius Kubilius, și vicepreședintele Euronest, europarlamentarul Andrzej Halicki, spun că sunt profund îngrijorați de faptul că noul proiect de modificare a Codului electoral este trecut superficial prin Parlament fără luarea măsurilor necesare pentru a evita subminarea proceselor electorale democratice.

„Multe dintre amendamentele propuse nici nu îmbunătățesc condițiile de vot și nici nu rezolvă multe dintre problemele întâmpinate în anul 2016. Cele mai îngrijorătoare modificări se referă la limitarea drepturilor de vot ale cetățenilor Republicii Moldova, permițând autorităților electorale să excludă candidați din cursa electorală sau extind competențele Consiliului Audiovizualului în vederea sancționării presei. Proiectul de lege nu conține nicio prevedere care să sancționeze cumpărarea de voturi sau transportul organizat al alegătorilor care ar favoriza un anumit candidat” se spune într-o declarație remisă presei.

Potrivit europarlamentarilor, cetățenii Republicii Moldova au nevoie de un Cod electoral care să corespundă standardelor democratice și angajamentelor asumate în fața partenerilor internaționali, inclusiv Uniunea Europeană.

„Parlamentul Republicii Moldova trebuie să permită o dezbatere publică și o deliberare corespunzătoare înainte de a adopta versiunea finală a Codului electoral. Este imperativ ca orice lege finală să fie în conformitate cu standardele internaționale, cu Acordul de Asociere și să respecte recomandările Comisiei de la Veneția”, mai spun cei trei.

Precizăm că Codul Electoral a fost aprobat în prima lectură. Ulterior acesta urma să fie adoptat în cea de a doua în ședința de joi, 16 iulie, dar a fost scos de pe agendă pentru dezbateri suplimentare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram