Deputata „Pro Moldova”, Ruxanda Glavan, este acuzată că ar încercat să preia forțat societatea „Sanfarm -Prim”, cu 99% acțiuni de stat, pe vremea când era ministră a Sănătății. Într-o conferință de presă, socialistul Vladimir Odnostalco a prezentat niște documente, care ar demonstra acest lucru. În timp ce Odnostalco spune că va sesiza Procuratura, Glavan spune că socialistul ar fi portavocea patronilor „Sanfarm – Prim” care nu ar fi interesați ca depozitul să fie 100% al statului.

Vladimir Odnostalco o acuză pe Ruxanda Glavan că ar fi încercat să preia depozitul farmaceutic încă în 2016, atunci când a încercat să îl reorganizeze în societate publică, iar ulterior în întreprindere de stat. Ambele inițiative nu ar fi primit avizele necesare de la structurile de stat.

„Glavan a pus la cale o a treia încercare de a pune mâna pe societate. În calitate de ministru al Sănătății a obligat acționarii să-și vândă cele 3999 de acțiuni.  Dar și aici instituțiile de stat îi dau un răspuns negativ, iar Comisia Națională a Pieței Financiare susține că această acțiune se încadrează în dosar penal”, a spus deputatul socialist.

Potrivit lui Odnostalco, Glavan ar fi urmărit să falimenteze „Sanfarm-Prim”, ca mai apoi aceasta să fie lichidată.

Replica Ruxandei Glavan nu s-a lăsat mult așteptată. Deputata „Pro Moldova” a făcut unele precizări pe pagina sa de Facebook. Aceasta consideră că miezul problemei ar fi inițiativa „Pro Moldova” de a interzice prin lege privatizarea „Sanfarm – Prim” .

„Această acțiune este una corectă și consecventă de realizare a politicii de securitate farmaceutică a statului”,a menționat Glavan.

Deputata a explicat că în anul 2016, când era ministră a Sănătății, ar fi încercat să cumpere cota de 0,9% ce aparține privaților în capitalul Sanfarm -Prim, cu scop de a o transforma în 100% a statului.

„Deoarece nu s-a reușit acest lucru, Guvernul a luat decizia să creeze depozitul ”Moldfarm”, cu 100% capital de stat. Tehnic, era o etapă necesară în reorganizarea celor 2 societați pe actiuni în una singură, care să aparțină integral statului”, a specificat Glavan.

„Doar având 100% control al statului în acest depozit farmaceutic, devine posibilă investiția financiară a statului, dar și a partenerilor străini. UNDP era gata în 2016 să ofere granturi pentru ca acest depozit, transformat în 100% al statului, să depășească problemele financiare și să poată obține standardul de bună practică de distribuție farmaceutică(GDP). Interesul major al statului este de a avea un depozit care să îi aparțină 100%. Cadrul legal obligă statul să asigure securitatea farmaceutică a țării. Pandemia a demonstrat clar acest lucru. Și decizia guvernului de a renunța la privatizare tot”, a adăugat Ruxanda Glavan.


Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!