/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 848: Atacuri nocturne la Kiev și soldat decapitat. Ucraina ar putea semna un acord de securitate cu UE

Cum a fost promovat un fake news care a circulat în mai multe țări despre prețul testelor pentru coronavirus din Germania

missing
19 iulie 2020, ora 14:50

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a promovat o informație falsă, în scopul său de a ataca Guvernul, pe tema pandemiei de coronavirus. Acesta a declarat că un test pentru coronavirus costă în România „70-80 de euro, iar în Germania costă 17-18 euro”. Sursa este neclară, cert este că o fotografie modificată cu un astfel de test, în germană, se răspândește pe Facebook în România și Republica Moldova, dar și în mai multe țări din Balcani, scrie digi24.ro.

„Manipularea de la început a dus şi la această lipsă de credibilitate a Guvernului în gestionarea acestei pandemii. Nu ei fac toate testele. Românii se duc şi se testează în sistemul privat cu alte preţuri decât toată Europa. La noi costă 70-80 de euro un test, iar în Germania costă 17-18 euro. Cam asta e diferenţa. Ei vin acum şi spun că sunt 20.000 de teste făcute astăzi, pentru că românii merg şi se testează singuri”, a spus Marcel Ciolacu, luni seară, la Antena 3.

Președintele interimar al PSD nu a spus de unde are această informație. Am găsit, în schimb, una dintre principalele surse ale răspândirii acestei fotografii: Alin Marina, unul foștii oameni de comunicare pe online de la PSD, care anul trecut s-a înscris în Pro România. Victor Ponta anunța anul trecut pe pagina de Facebook acest „transfer”.

Postarea publicată duminică de el a strâns 1.500 de reacții, peste 7.500 de share-uri și sute de comentarii, majoritatea în care i se spune că ce a publicat este o informație falsă, dar postarea era activă și după două zile.

„Oare de ce știrea asta nu apare în mass-media românească?”, se întreba coordonatorul online al Pro România. Informația a fost totuși preluată de câteva site-uri de partid.

Astăzi, după publicarea articolului, Alin Marina a spus că a șters postarea respectivă: „Se pare, până la urmă, că imaginea cu chitanța de 18 Euro era un #FakeNews, fapt pentru care am șters-o de pe pagină. Se întâmplă și la case mai mari…”

Pe documentul respectiv apare, într-adevăr, un test de coronavirus din Germania, care a ieșit negativ, dar chitanța include alte servicii medicale, precum igienizarea împotriva COVID-19. Costul chitanței este de 78,74 euro și nu 18,74.

De unde știe Marcel Ciolacu cât costă un test în Germania? „Din ce spune lumea”
Președintele interimar al PSD a fost întrebat de Digi24.ro care este sursa pe care s-a bazat când a făcut această declarație și a răspuns că „din informații publice și din ceea ce spune lumea care și-a făcut test acolo. Ieri au fost știri în toată presa cu cât costa un test în Germania și în alte țări europene. Am făcut o comparație pe baza acestor informații”.

Știrea inițială: Un conațional a afișat pe pagina sa de Facebook prețul unui test la coronavirus efectuat în Germania care este de 14,75 euro, echivalentul a 286,81 lei, conform cursului Băncii Naționale a Moldovei pentru astăzi, 19 iulie.

Din factura prezentată de conațional se poate vedea că testul a fost efectuat pe data de 25 iunie curent. Bonul de plată a fost de 18,74 euro, 3,99 euro reprezentând cheltuieli adiționale testului.

Foto: Facebook/ Anatolie Avtonom Maistru

În Chișinău sunt mai multe centre private care prevalează material biologic pentru efectuarea testelor de determinare a virusului COVID-19. Prețul testului depășește 700 de lei, iar rezultatele sunt prezentate pacienților peste 24 de ore.

În luna martie curent, ministra Sănătății Viorica Dumbrăveanu a declarat că testele realizate în laboratoarele private, pentru identificarea infecției de COVID-19, nu sunt de încredere și i-a îndemnat pe cetățeni să se adreseze la instituția publică, dacă au suspecție de boală, pentru că unicul laborator certificat de Organizația Mondială a Sănătății pentru realizarea acestor teste este cel al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

Ulterior, un centru privat din Chișinău a venit cu o reacție la acuzațiile ministrei. Compania a anunțat că analizele se fac corespunzător.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram